Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Bulgaria și Serbia, pasibile de sancţiuni dacă vor continua South Stream

Bulgaria și Serbia, pasibile de sancţiuni dacă vor continua South Stream

22 septembrie 2014
Consumatori
energynomics

Comisia Europeană (CE) a cerut din nou autorităţilor bulgare să suspende lucrările la construcţia gazoductului South Stream, avertizând asupra unor posibile sancţiuni împotriva Bulgariei şi chiar a Serbiei, deşi aceasta din urmă nu este membru UE. „Am cerut guvernului de la Sofia să suspende lucrările de construcţie pentru conducta South Stream”, a declarat Marlene Holzner, purtător de cuvânt pe teme de energie al CE, relatează novinite.com.

Holzner a spus că procedura de infringement împotriva Bulgariei pentru nerespectarea legislţiei UE în legătură cu proiectul South Stream este încă în vigoare. Procedura a fost lansată la începutul lunii iunie. Referitor la planurile Serbiei, Holzner a admis că Uniunea Europeană nu poate impune sancţiuni împotriva statelor care nu sunt membre.

„Serbia nu este o ţară membră a Uniunii Europene şi, din acest motiv, nu are baza legală pentru a-i cere suspendarea lucrărilor la gazoduct”, a spus Holzner, care a adăugat că problema ar putea fi dezbătută de către Comunitatea Energetică, un forum care include şi state din afara UE şi care dispune de „propriile instrumente”.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că este inutilă construcţia segmentului sârb al gazoductului pe teritoriul Serbiei fără finalizarea proiectului pe teritoriul UE, iar „transportul de gaze spre ţările din UE se poate realiza doar prin respectarea normelor europene”.

Proiectul gazoductul South Stream presupune transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către ţările din sudul şi centrul Europei. Proiectul a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Bulgaria, Ungaria, Slovenia şi Serbia.

Comisia a apreciat că aceste înţelegeri încalcă legislaţia Uniunii Europene, care stipulează că gazoductele nu pot aparţine companiilor care se ocupă cu extracţia gazelor naturale. În acest caz, proiectul este condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni. Comisia a iniţiat, recent, o reevaluare a acordurilor interguvernamentale bilaterale dintre Federaţia Rusă şi ţările UE pentru construcţia şi exploatarea gazoductului South Stream, pentru a vedea dacă acestea corespund normelor celui de al Treilea Pachet Energetic.

Potrivit Euractiv, Alexander Siromyatin, şeful departamentului proiecte internaţionale din Gazprom, a declarat, citat de presa sârbă, că execuţia ramurii din Serbia a gazoductului va începe în octombrie. Construcţia de pe teritoriul sârb va începe indiferent de ce se va întâmpla cu proiectul în Bulgaria, unde lucrările au fost suspendate până la armonizarea proiectului cu legislaţia europeană, precizează sursa citată.

Cu câteva zile în urmă, însă, Siromyatin a făcut o declaraţie surprinzătoare, spunând că Gazprom se aşteaptă ca Bulgaria să permită construcţia gazoductului după alegerile anticipate din 5 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *