Acasă » Electricitate » Bulgaria cere UE scutirea de la plata accizelor la electricitate şi gaze naturale

Bulgaria cere UE scutirea de la plata accizelor la electricitate şi gaze naturale

10 mai 2022
Consumatori
energynomics

Bulgaria, afectată de creşterea preţurilor la energie, va cere săptămâna aceasta Comisiei Europene să-i permită să elimine accizele la electricitate şi gaze naturale pentru a-şi proteja economia, a anunţat Guvernul de la Sofia, conform Reuters.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. Recent, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Sofia a reuşit să-şi asigure livrări alternative din Grecia şi deocamdată nu a tăiat livrările către clienţi, dar companiile şi-au exprimat îngrijorarea că preţul gazelor ar putea fi majorat cu 20% – 30%.

Costul electricităţii în Bulgaria este în creştere din toamna anului trecut, determinând Guvernul să îngheţe preţurile pentru gospodării şi să furnizeze compensaţii companiilor, conform Agerpres.

În urma creşterii preţurilor la energie, inflaţia a urcat în martie la 12,4%, cel mai ridicat nivel din iulie 2008. Luna aceasta autorităţile vor să adopte măsuri pentru atenuarea presiunilor inflaţioniste.

„Una din măsuri va fi o solicitare de derogare de la UE pentru scutirea de la plata accizelor la electricitate şi gaze naturale”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Principalele organizaţii de afaceri din Bulgaria, îngrijorate de noua creştere a preţului gazelor, au cerut Executivului să găsească metode pentru reluarea discuţiilor cu Gazprom şi extinderea compensaţiilor pentru majorarea preţurilor la energie.

În domeniul transporturilor, companiile ameninţă cu proteste la nivel naţional, cerând autorităţilor să înjumătăţească accizele la combustibili şi alte măsuri pentru scăderea preţurilor combustibililor.

Surse UE au declarat pentru Reuters că Bulgaria a cerut excepţii de la planificatul embargou al UE asupra petrolului rusesc, deoarece rafinăria Lukoil Neftochim Burgas, cel mai mare furnizor de combustibil, procesează ţiţei rusesc. Însă UE nu a oferit concesii Bulgariei, susţin sursele citate de Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *