Acasă » Interes general » Bucureștiul, inclus în proiectul Urban_Wins de management al deșeurilor

Bucureștiul, inclus în proiectul Urban_Wins de management al deșeurilor

3 august 2016
Interes general
energynomics

România a fost inclusă în proiectul european Urban_Wins privind managementul deșeurilor urbane, alături de alte cinci state – Austria, Italia, Portugalia, Suedia și Spania, se arată într-un comunicat de presă al organizației Romania Green Building Council (RoGBC).

Proiectul european, finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare „Horizon 2020”, va studia modul în care orașele utilizează resursele și produsele realizate, precum și modul în care sunt eliminate deșeurile generate, în vederea dezvoltării și testării unor planuri și soluții inovative pentru îmbunătățirea metodelor de prevenire și gestionare a deșeurilor, conform Agerpres.

Aceste planuri strategice vor fi testate în opt orașe-pilot, din România fiind selectat Bucureștiul. Pe listă se mai găsesc: Cremona, Torino și două orașe situate în zona metropolitană a Romei (Italia), București (România), Leiria (Portugalia), respectiv Manresa și Sabadell (Spania).

Lansat în luna iunie 2016, proiectul va analiza strategiile actuale utilizate în prevenirea și gestionarea deșeurilor dintr-un număr total de 24 orașe și va evalua felul în care acestea contribuie, prin flexibilitate, la utilizarea eficientă a resurselor. Proiectul va urmări abordarea ‘metabolismului urban’, conform căreia orașele sunt considerate organisme vii care utilizează resurse naturale și creează un flux material și de energie. Rezultatele proiectului vor fi utilizate pentru a defini obiectivele și indicatorii Planurilor Strategice pentru Prevenirea și Managementul Deșeurilor în cele 8 orașe-pilot.

Urban_Wins urmărește trecerea la modele de consum și producție sustenabile, precum și dezvoltarea unui management mai eficient al deșeurilor, pentru îmbunătățirea calității vieții urbane și a bunăstării cetățenilor, notează sursa citată.

Proiectul, care se va desfășura pe o durată de trei ani, este coordonat de municipalitatea Cremona din Italia, în parteneriat cu 26 de participanți internaționali.

În România, partenerii sunt: Primăria Municipiului București, Asociația Ecoteca, Romania Green Building Council, Asociația Ecotic, Global Inovation Solution și Asociația Environ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *