Acasă » Termo » Bucureștiul ar putea rămâne iarna, pentru prima oară după război, fără căldură

Bucureștiul ar putea rămâne iarna, pentru prima oară după război, fără căldură

10 septembrie 2018
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Bucureștenii riscă să rămână fără căldură și apă caldă în această iarnă, după ce politicienii s-au înfruntat în declarații răsunătoare contradictorii, pe fondul lansării în campanie electorală intra și extra-partinică.

De data asta chiar se întâmplă: proiectele lansate de Gabriela Firea, primarul PSD care afirmă că nu își dorește șefia partidului, sunt blocate de președintele în funcție, Liviu Dragnea. Printre proiecte se numără și planul de reorganizare al ELCEN și fuziunea cu RADET într-o companie unică.

Conflictele din interiorul partidului pun în pericol planurile primarului general, iar asta poate însemna, pentru prima oară, reducerea subvenției fără de care termia nu poate funcționa.

Sunt tot mai multe voci în spațiul public care avertizează asupra pericolului eliminării subvenției prin blocaj politic. Însă cine lasă Bucureștiul fără căldură riscă să piardă patru milioane de voturi.

Jocul devine interesant, din această perspectivă, pentru challenger. Blamarea adversarului politic poate duce la câștigarea alegerilor.

Context în care blocarea planurilor Primăriei nu are sens, altfel decât din punct de vedere al jocului electoral.

Până acum, consilierii generali, Primăria și guvernul au tergiversat aprobarea planurilor de reorganizare ale companiilor în cauză, creând un noian de praguri pe care acestea trebuie să le treacă, pentru a fuziona și pentru a funcționa sănătos. Ultimul vot al Consiliului Primăriei nici măcar nu a luat în calcul planul de reorganizare, deși așa se anunțase inițial. Primarul Firea dă vina pe guvern, care ar fi blocat planurile de reorganizare. Dacă așa stau lucrurile, iarna, votantul bucureștean nu va da vina pe primar, ci va arăta cu degetul guvernul.

Firea spune totodată că totul depinde de votul creditorilor ELCEN din 24 septembrie. Oricum, însă, ulterior tot în Consiliul primăriei se vor oferi subvenții noi și se vor aproba planurile de reorganizare din cadrul companiei care va uni ELCEN și RADET, Energetica, ea fiind subordonată primăriei. Jocul este neclar, alte voci susțin că e necesară aprobarea a nu-știu-câtor acte pentru ca Energetica să funcționeze. În fine, unul din administratorii judiciari afirmă că fuziunea nu mai este posibilă (momentan).

Votul din 24 septembrie va arăta însă câtă maturitate politică are gruparea Dragnea, implicit guvernul Dăncilă, și dacă realizează că, prin blocaj, își poate semna condamnarea electorală. Asta, dacă Primăria va mai avea loc de manevră.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 comentarii la „Bucureștiul ar putea rămâne iarna, pentru prima oară după război, fără căldură”

  1. Un elementar detaliu nu-l vedeti voi : FUZIUNEA NU ARE LA BAZA STUDIU DE IMPACT ! Se pleaca pe drumul dezastrului parcurs de celelalte fuziuni facute in 2002

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.