Acasă » Petrol și Gaze » Cele mai îndrăznețe predicții pentru prețul petrolului în 2017

Cele mai îndrăznețe predicții pentru prețul petrolului în 2017

29 decembrie 2016
Consumatori
energynomics

Predicțile privitoare la prețul petrolului au fost întotdeauna un joc variabil între reușită și ratare, mai ales în ultimii doi ani – când a debutat și mișcarea de prăbușire a prețului.

Analiștii au prognozat prețurile în intervalul de variație între 10 și 70 de dolari SUA în diverse puncte temporale de-a lungul anului, iar prețurile reale au avut deasemenea o fluctuație mare, cu prețul WTI variind de la mai puțin de 30 de dolari în ianuarie 2016, la un nivel de maximum al ultimelor 17 luni – pentru scurt timp atingând 55 de dolari pe 12 decembrie în 2016, conform oilprice.com.

Predicțiile anului 2017 nu diferă foarte mult, cele mai multe bănci și case de trading prevăzând praguri de 50-60 de dolari pentru fluctuația prețului barilului, însă există și estimări extreme, fie de urcare fantastică, fie de cădere abruptă a acestuia.

În luna luna februarie a acestui an, când WTI s-a situat peste pragul de 31 de dolari, analistul Brandon Blossman de la Tudor Pickering Holt & Co a spus că așteaptă un preț de 70 de dolari până la sfârșitul anului 2016 și de 90 de dolari până la finalul lui 2017, conform studiului Colliers privind tendințele activelor globale imobiliare citat de Houston Agent Magazine.

Această previziune a avut loc la mai puțin de o lună după ce Standard Chartered a declarat că este de așteptat ca petrolul să atingă un nivel mai mic de 10 dolari în acest an, un prag care nu a mai fost atins din 1998.

Ambele prognoze au greșit cu destul de mult. Până în luna iunie a acestui an, prețurile au atins 50 de dolari pe baril, însă nu au urcat peste această valoare.

În iunie, vicepreședinte senior al Raymond James, Pavel Molchanov estimase că stocurile globale și-ar putea inversa creșterea și ar începe să scadă în a doua jumătate a anului, accelerându-și declinul în 2017. Raymond James prognoza WTI la 75 de dolari în primul trimestru al anului 2017 și la 80 de dolari în al patrulea trimestru al aceluiași an.

Șase luni mai târziu, chiar dacă petrolul se vinde cu 20 de dolari sub estimarea sa, Molchanov continuă să vadă un preț în creștere, după ce OPEC a negociat o scădere a producției. La 30 noiembrie, el a spus că, pe fondul unei cereri „destul de puternice” la nivel mondial și „într-o formă foarte bună”, prețurile petrolului vor fi în 2017 „în mod semnificativ mai mari, chiar și după raliul recent, pentru a sprijini un nivel mai durabil al investițiilor”.

Într-un sondaj Reuters realizat în colaborare cu 29 de analiști și economiști, efectuat după acordul OPEC, Raymond James a avut cea mai mare prognoză pentru prețul țițeiului Brent aferent anului 2017, de 83 de dolari pe baril, în timp ce sondajul avea o medie de preț a tutor analiștilor intervievați de 57 de dolari pentru noul an.

În partea opusă se află Shawn Driscoll, managerul de portofoliu la fondul T. Rowe Price New Era, care a declarat pentru Barrons.com la începutul acestei luni că „ne aflăm într-o piață de scădere seculară pentru petrol”, de așteptat să continue în următorii 10 – 15 ani.

Cele mai multe din celelalte proiecții ale ultimelor două luni -determinate de așteptarea acordului OPEC și apoi de acordul privind reducerea producției – au determinat atât o creștere a prețului, cât și un optimism legat de faptul că acordul ar putea grăbi reducerea stocurilor. Eeste probabil ca piața să se mute înspre deficit în prima jumătate a anului viitor cu aproximativ 600.000 de barili pe zi, conform Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), atât timp cât producătorii OPEC și non-OPEC reușesc să rămână în teritoriul promis al producției.

Cu mai mult de o lună înainte de anunțul OPEC, Banca Mondială a ridicat previziunile privind prețul petrolului pentru 2017, în medie, la 55 de dolari pentru anul viitor – cu 2 dolari peste previziunile sale anterioare.

La un preț al petrolului de peste 55 de dolari în 2017, analiștii de la Wood Mackenzie estimează o revenire pe plus a încasărilor în industria de petrol și gaze pentru prima dată de la începutul crizei și se așteaptă ca 2017 să fie un an de „stabilitate și oportunitate” pentru acest sector.

În ultimul său raport din decembrie¸ Agenția Americană pentru Energie anunța că vede o medie pentru Brent 51,66 de dolari în 2017, iar pentru WTI – 50,66 de dolari.

Cu toate acestea, Agenția a avertizat că ”valorile contractelor futures și options indică o incertitudine semnificativă în perspectivele de preț.”

BofA Merrill Lynch are unul dintre punctele de vedere optimiste în rândul băncilor de investiții – a declarat în cadrul raportului său pentru previziunile anului 2017, că vede WTI la 59 de dolari și Brent la 61 de dolari. BofA Merrill Lynch deasemenea ia în calcul revenirea exploatării de șist în SUA în previziunile sale de preț.

„Previziunile de preț include o creștere secvențială de 500.000 de barili pe zi în producția de țiței SUA, fapt ce va determina creșterea producției interne la 9,2 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului 2017”, a declarat banca.

Ca de obicei, jocul predicțiilor va avea învingători și invinsi anul viitor. Dar 2017 prezintă unele puncte nesigure pentru prețul petrolului, inclusiv, dar fără a se limita la eventualitatea OPEC de a nu respecta reducerile promise. Și ar putea aceste reduceri restabili echilibrul pieței la un moment dat anul viitor?

Chiar dacă încep anul cu promisiunea de reduceri, ar putea unii producători OPEC și non-OPEC să trișeze și să reia producția, odată ce prețul crește, pentru a beneficia de acesta? Cât de repede va crește piața de șist a SUA? Cum vor fi afectate prețurilor globale de aprovizionare și petrol de aceasta și cum va reacționa OPEC la avansul industriei de șist din SUA?

Dar, să lăsăm anul să îneapă și să avem grijă de estimări, care variază între 10 și 70 de dolari pe baril.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *