Acasă » Electricitate » Bogdan Badea: Hidroelectrica nu câștigă în urma aplicării OUG 114/2018

Bogdan Badea: Hidroelectrica nu câștigă în urma aplicării OUG 114/2018

31 ianuarie 2019
Electricitate
energynomics

Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, a anunțat retragerea planului de investiții în valoare de peste 5 miliarde de lei, pregătit în 2018, pentru următorii cinci ani. Motivul este apariția OUG 114/2018 și necesitatea de a analiza impactul pe care schimbările legislative și de fiscalitate îl vor avea asupra companiei.

“Multe depind de modul în care OUG 114 va fi transpusă în reglementările ANRE”, a insistat Bogdan Badea, în cadrul unui eveniment organizat de www.banii.net și Frames. “Se poate ajunge într-o situație cu profit minim sau chiar la pierdere”, în scenariul cel mai negativ, a adăugat Bogdan Badea, care a spus că Hidroelectrica nu este de acord cu Metodologia propusă de ANRE în dezbatere publică. “Ne-am expus nemulțumirile față de această formă a metodologiei, în legătură cu ceea ce considerăm noi că nu respectă principiile unei economii de piață, mai ales că în zona de producție avem o piață concurențială…” Hidrolectrica ar fi obligată să vândă 65% din producția de energie electrică la un preț reglementat care, “din păcate, la noi se aplică pe cost-plus, cu alte cuvinte am fost sancționați, prin această metodologie, că ne-am făcut restructurare internă și că ne-am eficientizat costurile”, a explicat Bogdan Badea.

„În opinia mea, este mult de lucru astfel încât să se transpună întru totul principiile din OUG 114 întrucât acolo scrie că este un efort pe care trebuie să îl facă toţi producătorii, nu doar unii. Sunt elemente care trebuie clarificate”, a afirmat Badea.

Anul 2018, cu liberalizarea totală a pieței de energie electrică, a însemnat un an record pentru Hidroelectrica, din punct de vedere financiar, a mai spus Bogdan Badea, care s-a referit la un profit anticipat de 2 miliarde de lei.

Pentru anul 2019, principala preocupare a managementului companiei este reintroducerea prețurilor reglementate pentru consumatorii casnici, dar și celelalte prevederi relevante din OUG 114/2018. “Impactul pe anul 2019 va fi mai mic, [față de cel anticipat pentru anii următori] întrucât Hidroelectrica a contractat deja volume importante din energia pe care o poate produce. Oricum, însă, este posibil să fie afectat și planul de investiții pentru anul 2019, în funcție de volumele de electricitate pe care compania a fi obligată să le vândă furnizorilor pentru consumul casnic, precum și de nivelul prețului reglementat la care va fi obligată să încheie aceste contracte.

Hidroelectrica nu renunță la programele de retehnologizări planificate, a dat asigurări Bogdan Badea, dar investițiile noi vor fi afectate. Pe de o parte, ca urmare a reducerii veniturilor, odată cu majorarea la 2% a contribuției bănești datorate ANRE, dar și prin introducerea salariului minim de 3.000 de lei brut lunar, în construcții, care conduce la creșteri importante ale costurilor investiționale inițiale (CAPEX): “Este un volum de muncă imens pentru că presupune refacerea devizelor generale la toate investițiile”, a precizat Badea.

În același timp, a mai spus Badea, există riscul să apară o presiune importantă pe fluxul de lichidități al companiei, situație cu care Hidroelectrica nu s-a mai confruntat în anii din urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *