Acasă » Petrol și Gaze » Bogdan Aurescu: Criza gazelor din Republica Moldova – studiu de caz pentru războiul hibrid al Rusiei

Bogdan Aurescu: Criza gazelor din Republica Moldova – studiu de caz pentru războiul hibrid al Rusiei

3 februarie 2022
Explorare și producție
Bogdan Tudorache

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României, a vorbit, într-un interviu CNN, despre criza gazelor naturale din Republica Moldova din această iarnă, când compania rusă Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze.

„Criza a fost provocată de acțiunile Rusiei împotriva Moldovei, a fost un foarte bun studiu de caz pentru acțiunile hibride împotriva unei țări din vecinătatea estică”, a spus Bogdan Aurescu.

„Republica Moldova nu este stat membru NATO, dar am asistat recent, în octombrie, de pildă, la o criză a gazului din Republica Moldova. Criza a fost, în mod clar, determinată de unele acțiuni ruse împotriva acestei țări, a fost probabil un foarte bun studiu de caz de acțiune hibridă asupra unei țări din Vecinătatea Estică. Și atât România, cât și Uniunea Europeană au acționat decisiv pentru susținerea Republicii Moldova pentru a face față unor astfel de provocări”, a afirmat ministrul de Externe al României, potrivit g4media.ro.

Bogdan Aurescu a calificat, în cadrul aceluiași interviu, drept „nonsens” acuzațiile președintelui Vladimir Putin, care a susținut că scutul defensiv antirachetă din România ar fi o amenințare pentru Rusia, conform timpul.md.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a mai declarat azi (3 februarie) că actuala criză de securitate ”este despre securitatea spaţiului euro-atlantic” în ansamblul său, arătând că statele aliate trebuie să continue să se coordoneze cu privire la măsurile concrete, astfel încât să se obţină o dezescaladare a situaţiei, conform Agerpres.

„Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, nu este doar despre securitatea Europei, ci este despre securitatea spaţiului euro-atlantic în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din acest spaţiu, aşa cum securitatea Mării Negre face parte integrantă din securitatea transatlantică. Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră. Federaţia Rusă continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, acestea sunt evoluţii îngrijorătoare, care necesită atenţia noastră permanentă şi atunci am decis şi astăzi am avut încă o dată acest prilej să continuăm să ne coordonăm cu privire la măsurile concrete pe care trebuie să le luăm împreună, în aşa fel încât să obţinem o dezescaladare a situaţiei, să obţinem o continuare a dialogului”, a spus Bogdan Aurescu, în conferinţa comună cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian, la București. La reuniune a participat şi ministrul de externe din Ucraina.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *