Acasă » Interes general » BNR menținut dobânda – cheie la 7%, pe fondul decelerării inflației

BNR menținut dobânda – cheie la 7%, pe fondul decelerării inflației

8 august 2023
Interes general
energynomics

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în şedința de luni, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, pe fondul unei decelerări a inflației.

Dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie a acestui an, când când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

Conform BNR, rata anuală a inflației a coborât în iunie la 10,25%, în linie cu previziunile, de la 10,64% în luna mai, pe fondul accentuării declinului în termeni anuali al prețului combustibililor şi al decelerării creşterii prețurilor alimentelor procesate.

Pe ansamblul trimestrului II 2023, rata anuală a inflației şi-a accelerat astfel considerabil descreşterea, aşa cum s-a anticipat, reducându-se cu 4,28 puncte procentuale (de la 14,53% în martie). Scăderea a fost antrenată şi în acest interval în principal de dinamicile prețurilor energiei şi combustibililor, care şi-au accentuat trendul descendent, sub impactul efectelor de bază, al evoluției cotației țițeiului şi al schemelor de plafonare a prețurilor la electricitate şi gaze naturale, a explicat BNR.

Noile date statistice reconfirmă încetinirea creşterii economice în trimestrul I 2023 la 0,2%, de la 1% în precedentele trei luni (variație trimestrială), evoluție ce implică restrângerea relativ pronunțată a excedentului de cerere agregată în acest interval.

În acelaşi timp, avansul în termeni anuali al PIB s-a redus semnificativ în primul trimestru din 2023, la 2,4%, de la 4,5% în trimestrul IV 2022.

Cele mai recente date indică o creştere modestă a economiei în trimestrele II şi III 2023, şi mai temperată decât s-a anticipat anterior, implicând menținerea dinamicii anuale a PIB la un nivel relativ scăzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *