Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Blocarea proiectului South Stream păstrează intact profitul Transgaz

Blocarea proiectului South Stream păstrează intact profitul Transgaz

9 decembrie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Construcţia gazoductului South Stream ar fi produs o scădere cu aproape 20% din veniturile Transgaz şi cu 35 – 40% a profitului operaţional al acesteia, potrivit unui raport al Erste Group Research, citat de economica.net.

Rusia a decis recent să oprească proiectul gazoductului South Stream, ca urmare a opoziţiei Comisiei Europene. 17,7 % din veniturile Transgaz de anul trecut de anul trecut au venit din „transportul internaţional de gaze naturale”, potrivit unui raport Transgaz.

Decizia rusă conservă, astfel, în conturile Transgaz, venituri anuale de peste 60 milioane de euro (269 milioane de lei), echivalentul taxelor plătite de Gazprom pentru tranzitarea Dobrogei a exporturilor către ţările balcanice. Profitul operaţional al Transgaz a fost de 536 milioane de lei anul trecut.

Transgaz rămâne și varianta favorită de preluare a gazelor naturale din Marea Neagră. Prin gazoductul South Stream, Rusia voia să deschidă o rută de livrare a gazelor spre Europa, care să ocolească Ucraina, dar şi România.

Stoparea proiectului rus, care ar fi ocolit România prin Marea Neagră şi Bulgaria, „este o veste bună pentru Transgaz, de vreme ce South Stream a fost văzut ca o ameninţare majoră pentru veniturile din tranzit. Mai mult, gazoductul rus era văzut şi ca o cale de a trimite gazele [care urmează să fie extrase…] din Marea Neagră spre Europa, ocolind teritoriul României şi respectiv Transgaz”, scrie în raportul Erste Group Research.

Infrastructura de transport a Transgaz pentru gazele din Marea Neagră ar costa circa 300 milioane de euro şi ar trebui să fie gata în 2019, atunci când Petrom estimează că va începe exploatarea comercială a gazelor din subsolul Mării Negre.

Rezervele estimate de gaz din perimetrele concesionate în Marea Neagră de Petrom şi Exxon sunt de până la 84 miliarde de metri cubi, echivalentul a mai mult de şapte ani de consum al României, conform datelor actuale. Anul trecut, Transgaz a transportat 12 miliarde de metri cubi, prin magistralele naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *