Acasă » Petrol și Gaze » BERD intră în acționariatul Vestmoldtransgaz, cu o investiție de 20 de milioane de euro

BERD intră în acționariatul Vestmoldtransgaz, cu o investiție de 20 de milioane de euro

26 august 2021
Import-Export
energynomics

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit, începând cu data de 25.08.2021, asociat cu o participație de 25% în capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz, subsidiara TRANSGAZ din Republica Moldova, ce deține și operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău.

BERD concretizează astfel un acord de subscriere anterior prin care s-a angajat să majoreze capitalul social al Vestmoldtransgaz cu suma de 20 milioane euro în vederea finanțării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni-Chișinău.

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Republicii Moldova și oferă servicii de transport gaze naturale în această țară. În anul 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz, o subsidiară a Transgaz, compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, cu o lungime de 120 km, interconectează sistemele de transport gaze din România și Republica Moldova prin racordarea municipiului Chișinău la conducta de interconectare Iași-Ungheni.

“Gazoductul Ungheni-Chișinău este un proiect strategic pentru România, pentru Republica Moldova, pentru Transgaz și, acum, și pentru BERD”, a declarat Ion Sterian, director general al Transgaz. Parteneriat[ul cu BERD] exprimă interesul băncii pentru susținerea programului de investiții strategice al companiei, în scopul dezvoltării interconectării rețelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătățirea siguranței și securității în aprovizionare și la diversificarea surselor de gaze naturale.

În Republica Moldova, BERD și subsidiara Transgaz, Vestmoldtransgaz, au colaborat în proiectul Ungheni-Chișinău pe componenta de mediu și social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *