Acasă » Electricitate » Bende Șándor: Românii trebuie să aibă prețuri mai mici la energie

Bende Șándor: Românii trebuie să aibă prețuri mai mici la energie

10 iunie 2023
Electricitate
energynomics

România beneficiază de o securitate energetică consistentă datorită resurselor diversificate de care dispune, dar acest lucru trebuie să ofere prețuri mai mici la energie pentru cetățeni și mediul de afaceri, a declarat Bende Șándor, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Din punct de vedere al securității energetice România, astăzi și pe viitor, nu stă rău, ci stă bine, și asta mulțumită tuturor factorilor de decizie. Întotdeauna trebuie să avem grijă ca cetățenii să aibă un preț mai scăzut la energie decât în alte părți ale Uniunii Europene pentru că avem energie, avem țiței, deci energia trebuie să fie mai ieftină pentru cetățeanul român. Și industria trebuie să beneficieze de aceste facilități ca să poată fi competitivă, pentru că doar așa putem crea un mediu locuibil în România”, a spus Bende.

Potrivit lui Bende, accesul la suficientă energie și la prețuri suportabile sunt esențiale. De asemenea, capacitățile energetice poluante trebui înlocuite cu unele mai prietenoase cu mediul, dar acest lucru este destul de greu de realizat.

Energia nucleară va fi crucială în viitor, iar autoritățile au făcut deja primii pași în asigurarea continuității producerii de electricitate în centrala nucleară din Cernavodă. La fel, energia obținută din apă va putea compensa o parte din capacitățile energetice care s-au închis.

De altfel, autoritățile fac demersuri pentru a facilita finalizarea unor investiții hidroenergetice începute, dar încă nefinalizare care cumulează o putere instalată de 1 GW. Ce lipsește încă este o strategie energetică.

”Mixul de energie din România este deosebit și zona geografică ne permite foarte multe, iar dacă din partea guvernului ar veni și o strategie energetică, ar fi excepțional, ca să știm până unde să mergem cu fiecare sursă de energie”, a mai spus el.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *