Acasă » Termo » BEI mai împrumută 37,5 milioane de euro pentru reabilitare termică în Bucureşti

BEI mai împrumută 37,5 milioane de euro pentru reabilitare termică în Bucureşti

27 decembrie 2016
Încălzire centralizată
energynomics

Banca Europeană de Investiţii a anunţat recent că va acorda un credit de 22 de milioane de euro pentru a finanţa a doua fază a programului de reabilitare termică a blocurilor din sectorul 2 al Capitalei, un program care a început în 2012 . De asemenea, banca va finanţa cu 15,3 milioane de euro – prima tranşă dintr-un împrumut aprobat în valoare totală de 40 de milioane de euro – a doua fază a programului de modernizare a spaţiilor de locuit multi-familiale al municipalităţii din sectorul 6.

În total, 95 de clădiri din sectorul 2 vor fi modernizate în perioada 2017-2018. Costurile proiectului sunt estimate la 29,5 milioane de euro. Pentru a sprijini acest important proiect de îmbunătăţire a eficienţei energetice a blocurilor din Bucureşti, contribuţia BEI a fost majorată la 75% din costurile proiectului, urmând ca municipalitatea să acopere restul de 25% din costuri.

Graţie fondurilor oferite de BEI, consumul de energie al clădirilor reabilitate se va reduce cu aproximativ 50%, ceea ce înseamnă că, anual, va fi economisită o cantitate de energie de aproximativ 45 GWh după ce programul va fi implementat în totalitate. Aceasta va contribui la modernizarea stocului de clădiri, creşterea confortului, reducerea emisiilor de CO2 şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din Bucureşti.

Al doilea proiect finanțat de BEI înnoiește cooperarea fructuoasă din 2010, între sectorul 6 și bancă și este de așteptat să conducă la economii de aproximativ 50% la consumul de energie termică al clădirilor implicate.

Proiectul va contribui la punerea în aplicare a Planului naţional de acțiune pentru eficiență energetică în România care vizează reabilitarea termică a clădirilor cu mai multe etaje. Împrumutul BEI va ajuta România să-și îndeplinească angajamentele incluse în Directiva UE privind performanța energetică a clădirilor. Aceasta va contribui la îmbunătățirea mediului prin reducerea emisiilor și a poluării, cu impact pozitiv asupra standardelor de viață ale cetățenilor Bucureștiului.

Costul proiectului se este estimată la 54,5 milioane de euro. Pentru susţinerea acestui proiect important de eficiență energetică în București, contribuția băncii a fost majorată la 75% din costul proiectului, în conformitate cu liniile directoare pentru accelerarea investițiilor menite să reducă consumul de energie și să reducă schimbările climatice. Este prognozat ca municipalitatea să acopere din surse proprii restul de 25% din costuri.

Aceste proiecte reprezintă o continuare a cooperării cu succes a BEI cu diferite sectoare din Bucureşti. Incluzând şi creditele menţionate, BEI a oferit un total de 475 milioane de euro pentru a finanţa creşterea eficienţei energetice a blocurilor din diferite sectoare din Bucureşti.

2 comentarii la „BEI mai împrumută 37,5 milioane de euro pentru reabilitare termică în Bucureşti”

  1. Foatrte bine dar sa se schimbe materialele de izolatii de la polistiren la vota bazaltica care are proeprietati izolante mai bune si nu ia foc. Polistirenul este puternic combustible si nu are ce sa caute in cladiri de locuit. Aceasta cerinta ar trui transformata in Norma Tehnica a Inspectiei de Stat in Constructii. Dupa dezastrul din Clubul Collective polistirenul ar trebui interais in toate cladirile cu activitati umane. Va putea sa mai fie utilizat la depozite si alte anexe fara activitati permanente.

  2. Polistirenul in constructii, la termoizolarea anvelopei nu a fost testat suficient in timp. Personal consider ca rezistenta in timp a acestui material este discutabila, s-ar putea ca in timp sa nu mai avem placi de polistiren, ci niste material adunat la baza fostei placi, in partea superioara ramanand gol. Sa discutam si despre comportamentul la difuzia vaporilor. Polistirenul nu „respira”, din acest punct de vedere vata minerala este mult mai adecvata. Nu mai discutam despre comportamentul la foc, si din acest punct de vedere vata minerala este cel mai potrivit material. Si factorul timp: o termoizolatie cu vata minerala tine cat tine si cladirea, in extremis se poate chiar refolosi. O remarca hazlie: in termoizolatia cu vata minerala nu isi pot face cuib guzganii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *