Acasă » Petrol și Gaze » BCE estimează că scumpirea petrolului va reduce creşterea economică potențială a zonei euro cu doar 0,8%

BCE estimează că scumpirea petrolului va reduce creşterea economică potențială a zonei euro cu doar 0,8%

1 august 2022
Petrol și Gaze
energynomics

O majorare permanentă a prețului petrolului ar urma să reducă creşterea economică potențială a zonei euro cu mai puțin de 1% pe parcursul următorilor patru ani, o lovitură modestă care ar putea fi diminuată şi mai mult grație tranziției verzi, a anunțat luni Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Teoria economică sugerează că un preț permanent mai mare al petrolului reduce productivitatea şi capacitatea economiei de a creşte, creând astfel condițiile pentru o inflație mai ridicată. Însă studiile empirice cu privire la şocurile petroliere din anii 1970 arată că, în timp, economiile se pot adapta, de exemplu prin reducerea dependenței lor față de combustibilii fosili.

Utilizând propriul său model de prognoză, ECB a calculat că o majorare de 1% a prețului petrolului ar reduce potențialul de creştere economică al zonei euro cu aproximativ 0,02% pe termen mediu. Plecând de la ipoteza unei creşteri cu 40% a prețului petrolului în următorii patru ani, comparativ cu perioada 2017-2020, BCE a ajuns la concluzia că potențialul de creştere economică al zonei euro va fi mai mic cu doar 0,8% în perioada menționată, potrivit Agerpres.

Economiile din zona euro au continuat să crească, în pofida persistenței efectelor negative venite din partea pandemiei şi a consecințelor invaziei ruseşti în Ucraina, care au urcat prețurile la energie pe continent.

În pofida înmulțirii incertitudinilor, pentru moment, actuala majorare a prețului petrolului este mai mică decât cea înregistrată cu prilejul şocurilor din 1973 şi 1974, şi de asemenea de o magnitudine mai mică decât cea înregistrată între 2003-2008, susțin economiştii BCE.

Impactul redus al unor astfel de şocuri energetice ar putea avea legătură cu piața muncii mai flexibilă, îmbunătățirea politicii monetare şi a faptului că economiile au reuşit să îşi reducă intensitatea energiei primare comparativ cu situația din trecut.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *