Acasă » Interes general » Barna Tanczos: Evaluarea dosarelor de finanţare depuse în Programul Casa Eficientă Energetic, în impas

Barna Tanczos: Evaluarea dosarelor de finanţare depuse în Programul Casa Eficientă Energetic, în impas

26 martie 2021
Interes general
Energynomics

Evaluarea dosarelor de finanţare depuse în Programul Casa Eficientă Energetic se află într-un impas din cauza lipsei resurselor umane care să realizeze aceste proceduri, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„Casa Eficientă Energetic, un program care a avut suişuri şi coborâşuri şi în care au fost depuse 2.200 de dosare. Evaluarea dosarelor depuse este într-un impas. Trebuie să asigurăm resursele umane necesare pentru evaluarea dosarelor şi semnarea contractelor de finanţare. Va trebui să luăm o decizie, pentru că, în momentul de faţă, capacitatea instituţională nu a permis AFM (Adminstraţia Fondului pentru Mediu, n.r.) să deruleze mai repede acest program. În acelaşi timp, extindem componenta de clădiri publice a programului Casa Eficientă Energetic, unde dorim să asigurăm o finanţare în plus pentru instituţiile publice. Bugetul alocat pentru anul 2021, pentru insituţii publice, va fi de 1,4 miliarde de lei. Instituţiile publice pot aplica pentru eficientizarea acestor construcţii şi reducerea emisiilor de carbon pentru sedii, şcoli, spitale, locuinţe sociale etc. În componenta de locuinţe unifamiliale, suma maximă care poate fi acordată este de de 15.000 de euro”, a susţinut oficialul, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Barna Tanczos a menţionat că o nouă sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice” va fi lansată în 2021.

„Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost deblocat pentru evaluarea proiectelor. Suntem în fază de contractare şi plăţi. Am operaţionalizat programul în ultimele două luni şi ne vom asigura că sunt finalizate toate restanţele din sesiunea precedentă, astfel încât să putem plăti tot ce am contractat şi să contractăm tot ce este aprobat. Din bugetul neconsumat şi într-o formă îmbunătăţită a Ghidului de finanţare vom lansa o nouă sesiune în cursul anului 2021”, a mai spus ministrul.

La începutul lunii februarie a acestui an, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţa, într-un comunicat de presă, că AFM va începe decontarea cheltuielilor eligibile din Programul Casa Verde Fotovoltaice.

Astfel, conform unui Ordin, se prevede prelungirea termenului în care trebuie implementat proiectul cu patru luni, de la 8 la 12 luni. Deasemenea, se are în vedere reglementarea modului de transfer al persoanelor fizice între instalatorii validaţi, în baza opţiunii exprimate a beneficiarilor şi permiterea instalării unor sisteme cu putere superioară celei solicitate prin cererea de finanţare şi aprobate de AFM.

Autor: Energynomics

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *