Acasă » Termo » Bankwatch: Termocentralele pe cărbune din Balcanii de Vest au provocat aproape 19.000 de decese în Europa în ultimii trei ani

Bankwatch: Termocentralele pe cărbune din Balcanii de Vest au provocat aproape 19.000 de decese în Europa în ultimii trei ani

9 septembrie 2021
Cogenerare
energynomics

Se estimează că aproximativ 19.000 de oameni au murit în ultimii trei ani ca urmare a poluării aerului produse de centralele pe lignit din Balcanii de Vest, potrivit unui raport publicat de CEE Bankwatch Network și Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Aproximativ 12.000 dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite, ele fiind atribuite emisiilor ilegale care depășesc de peste 6 ori limitele asumate prin Tratatul Comunității Energetice, ce permite accesul țărilor din Balcanii de Vest la piața de energie a UE. În România poluanții purtați de curenții de aer au provocat peste 450 de decese numai în 2020.

Cele două organizații atrag atenția că activitatea de producție a energiei din cărbune din Balcanii de Vest afectează ireversibil sănătatea oamenilor de pe întregul continent.

Deși din 2018 au intrat în vigoare limite de emisii pentru toate statele semnatare ale Tratatului Comunității Energetice, centralele pe cărbune din Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Kosovo emit SO2 la niveluri de cel puțin șase ori mai mari decât limita legală. Expunerea organismului uman la concentrații crescute de SO2 produce afecțiuni respiratorii, iar pe termen lung este asociată cu creșterea ratelor de mortalitate prin boli cardiovasculare și respiratorii.

Astfel, în ultimii trei ani se estimează că 7.000 de decese în țări din Uniunea Europeană și 3.700 în țările din Balcanii de Vest au fost provocate de depășirea limitelor de emisii, iar restul în regiuni chiar mai îndepărtate. În România sunt estimate aproximativ 360 de decese anual din cauza termocentralelor din Balcani care funcționează ilegal, și alte 95 atribuite importului de energie pe bază de cărbuni din aceste țări. România a importat în perioada 2018-2020 circa 1,7 TWh de electricitate, o cantitate mică față de consumul anual de 55 TWh, dar cu un impact foarte mare de mediu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *