Acasă » Regenerabile » Bankwatch: România, printre ultimele țări din UE la capitolul regenerabile per capita

Bankwatch: România, printre ultimele țări din UE la capitolul regenerabile per capita

11 septembrie 2022
Regenerabile
Bogdan Tudorache

România se clasează pe unul din ultimele locuri între țările UE în privința energiei solare și eoliene pe cap de locuitor, deși Executivul european insistă pentru accelerarea trecerii la energie curată pentru a reduce dependența de Rusia și de combustibilii fosili și a îndeplini țintele climatice, conform unei analize a Asociației Bankwatch România.

Astfel, România se situează printre ultimele patru țări, cu 0,229 KW instalat per capita, după țara noastră fiind doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) și Letonia (0,048), cu un potențial mult mai redus în acest domeniu.

Liderul clasamentului este Danemarca, cu 1,476 KW/locuitor din energie solară și eoliană, urmată de Germania (1,459), Suedia (1,353) și Olanda (1,287).

România suferă și de un deficit acut al capacității nou-instalate. Potrivit Asociației, 4 GW de energie fosilă (centrale pe gaz și cărbune care au devenit ineficiente) au fost dezafectați în ultimii 7 ani, fără să fie înlocuiți cu alte surse de producție. Din 2015 nu au mai fost instalate capacități semnificative de energie regenerabilă.

Suplimentarea capacităților de producție de energie solară și eoliană este cu atât mai importantă în contextul creșterii prețului energiei electrice cauzată de dependența de combustibili fosili din Rusia. În urma escaladării conflictului politico-militar, început odată cu invazia Rusiei în Ucraina, prețurile la energie electrică au explodat, în România ajungându-se la un preț mediu ponderat pe PZU pe luna august de 2423,86 lei/MWh, respectiv 490 euro/MWh, după ce în iulie prețul mediu a fost de 1813,74 lei/MWh, adică 367,19 euro/MWh. Recordul PZU a fost în 26 august, când a depășit 700 de euro/MWh, fiind cel mai mare din UE. Prețurile din lunile de vară din 2022 sunt de circa patru ori mai mari decât cele de acum un an.

Tendința PZU pe piața OPCOM în primele zile din septembrie a fost de creștere, în unele zile înregistrându-se peste 500 euro/Mw h, România fiind astfel în topul prețurilor în UE.

„România are nevoia și capacitatea să  crească producția de energie regenerabilă, de noi investiții în energiile curate, cum sunt cea solară și eoliană, care, alături de investiții în stocare, sunt cea mai bună alternativă la volatilitatea prețurilor ale energiei produse din surse clasice, care sunt și poluante. Capacitățile fotovoltaice și eoliene se instalează mai rapid și presupun costuri reduse de funcționare, și ar putea fi soluția rezilientă în crize precum cea din prezent”, susține Laura Nazare, coordonatoarea campaniei de tranziție energetică la Bankwatch România.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *