Acasă » Electricitate » Banca Mondială: Prețul energiei va crește cu 25% în 2017

Banca Mondială: Prețul energiei va crește cu 25% în 2017

24 octombrie 2016
Electricitate
Bogdan Tudorache

Prețurile petrolului brut vor crește în 2017 în jurul valorii de 55 de dolari SUA pe baril, față de estimarea anterioară de la 53 USD pe baril, conform Băncii Mondiale, întrucât membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se pregătesc să limiteze producția, după o perioadă lungă de exploatare fără restricții.

Astfel, conform noii estimări a BM, prețurile energiei, care includ petrolul, gazele naturale și cărbunele, vor crește cu circa 25% anul viitor, o majorare mai mare decât cea anticipată în luna iulie. Prognoza revizuită apare în ultimul buletin al Băncii Mondiale. Prețurile la petrol sunt de așteptat să atingă o medie de 43 la baril în 2016, previziune neschimbată față de raportul din iulie.

„Ne așteptăm la o creștere solidă a prețurilor la energie, determinate de petrol, anul viitor”, a declarat John Baffes, economist superior și autor principal al Raportului pentru piețele de mărfuri.

„Cu toate acestea, există o incertitudine considerabilă asupra perspectivelor, care depind de detaliile și punerea în aplicare a acordului OPEC. Acesta, odată intrat în vigoare, va avea neîndoielnic un impact asupra pieței petrolului.”

O redresare modestă este prevăzută pentru cele mai multe produse de bază în 2017, pe măsură ce cererea crește iar oferta scade.

Metalele și mineralele sunt de așteptat să crească cu 4,1% anul viitor, o revizuire ascendentă de 0,5 puncte procentuale, datorită restrictricțiilor aprovizionării. Prețurile la zinc sunt prognozate să crească cu mai mult de 20% ca urmare a închiderii unor mine de zinc și reducerilor de producție din anii anteriori. Aurul este proiectat să scadă ușor anul viitor la 1,219 dolari pe uncie, iar ratele dobânzilor sunt susceptibile să crească și investițiile în mnede de refugiu scad.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *