Acasă » Electricitate » Badea: Hidroelectrica s-a pregătit temeinic pentru iarnă; intrăm cu o rezervă în lacuri de peste 70%

Badea: Hidroelectrica s-a pregătit temeinic pentru iarnă; intrăm cu o rezervă în lacuri de peste 70%

17 noiembrie 2021
Electricitate
Energynomics

Hidroelectrica s-a pregătit temeinic pentru iarnă, are o rezervă confortabilă în lacuri, de peste 70%, şi este pregătită pentru orice fel de situaţii meteorologice, a declarat, miercuri, Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional.

„În acest fel, pe de o parte, răspundem la obligaţiile pe care le avem în baza Hotărârii de Guvern care reglementează pregătirea pentru iarnă a sistemului energetic. Pe de altă parte, am asigurat cantităţile de energie necesare livrării atât către clienţii noştri de pe platformele OPCOM, cât şi către clienţii finali pe care îi avem în baza licenţei de furnizare. Grupurile de bază ale Hidroelectrica sunt pregătite pentru perioada de iarnă. A fost o perioadă, mai ales în vară şi în toamnă, când s-au efectuat operaţiunile de mentenanţă necesare pentru capacităţile noastre, pentru a putea avea o capacitate maximă în caz de nevoie”, a explicat Badea, conform Agerpres.

Acesta a semnalat că, în primele 9 luni, pe fondul unei hidraulicităţi crescute, Hidroelectrica a produs peste 13,4 TWh, cu 1,4 TWh peste cantităţile produse anul trecut în aceeaşi perioadă.

„Primele şase luni au fost unele de excepţie, cum nu prea am mai prins în ultimii ani. În egală măsură, având în vedere tiparele meteorologice cu care ne-am confruntat în ultimii ani, am gestionat rezerva din lacuri într-o manieră în care să fim pregătiţi pentru orice fel de situaţie şi iată, din păcate, pentru următoarea perioadă prognoza meteorologică nu continuă acest trend de hidraulicitate crescută şi este undeva sub media cum care am fost obişnuiţi. Cu toate acestea, Hidroelectrica, în baza rezervelor pe care le are în lacuri, continuă să gestioneze astfel de situaţii”, a punctat Badea.

Pe de altă parte, el a menţionat că societatea rămâne focusată pe optimizarea costurilor de producţie şi a subliniat că Hidroelectrica vinde energie, în mare parte, pe OPCOM, iar preţurile în 2021 au fost într-o mare măsură apropiate de cele din anii anteriori.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *