Acasă » Regenerabile » Axpo anunță primul PPA corporativ din România

Axpo anunță primul PPA corporativ din România

23 februarie 2022
Regenerabile
energynomics

Axpo a facilitat un acord de cumpărare a energiei electrice (PPA) de pionierat între VERBUND, principala companie energetică din Austria și un furnizor multinațional de automobile care operează în România. Potrivit acordului, unitățile de producție din România ale producătorului vor fi alimentate cu energie 100% verde din parcul eolian VERBUND din Casimcea, lângă litoralul românesc al Mării Negre.

Axpo are un parteneriat strategic pe termen lung cu VERBUND și a făcut posibil acest acord, care este unic nu doar pentru România, cât și pentru piața energetică din Europa Centrală și de Sud-Est. Din 2021 până la sfârșitul anului 2026, prin acest contract PPA corporativ VERBUND Wind Power România SRL va furniza companiei in sectorul automotive energie electrică 100% verde însumând 70 GWh pe an. Primul PPA corporativ pe termen lung pentru energii regenerabile cu o companie industrială din țară, acest acord este susținut de garanții de origine (GoO) de la unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, care cuprinde 88 de turbine eoliene cu o capacitate instalată totală de 226. MW.

Compania va trece la utilizare de energie electrică 100% regenerabilă în fabricile sale de producție de automobile și componente din România. De asemenea, acordul oferă companiei o stabilitate a prețurilor pe termen lung pentru energia electrică necesară instalațiilor din România.

Înțelegerea a fost un proiect comun al VERBUND și Axpo: VERBUND și-a asigurat un cumpărător pentru GoOs, care oferă companiei o siguranță pe termen lung a prețurilor pentru energia electrică produsă în Casimcea. Axpo Energy România, la rândul său, s-a implicat comercial în acest PPA corporativ de referință prin reducerea decalajului dintre contrapărți. De asemenea, subsidiara Axpo din București a avut o contribuție decisivă în susținerea execuției tranzacției comerciale și în structurarea operațiunilor conexe pentru toate funcțiile suport precum managementul portofoliului, back-office și operațiuni.

„Acest PPA corporativ este o piatră de hotar majoră în parteneriatul nostru cu VERBUND”, a comentat Radu Raț, Managing Director Axpo Energy România. Demonstrează că România nu numai că are mult potențial de energie verde, ci și că tranziția sa energetică este în plină desfășurare.”

Markus Kienler, Managing Director VERBUND Wind Power România SRL, consideră că PPA este cheia pentru acoperirea veniturilor pe care compania le generează din parcul eolian în exploatare din Casimcea: „Procedând astfel, va aduce o contribuție substanțială la stabilitatea financiară a energiei regenerabile pe care o producem în România. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea cu Axpo.”

Axpo oferă clienților din România o gamă largă de expertiză în furnizarea completă de energie electrică și gaze naturale, comercializarea energiei, certificate verzi și certificate EUA, devenind unul dintre principalii jucători de pe piața energetică din România. Axpo are, de asemenea, experiență în furnizarea de energie verde din parcuri eoliene către sectorul auto din România: în urmă cu trei ani, Axpo a semnat un PPA cu VERBUND și Dacia pentru a furniza producătorului român de automobile electricitate și certificate verzi de la centralele eoliene din România. Anul trecut, echipa a încheiat un PPA inovator pe șapte ani pentru parcul eolian de 600 MW al CEZ România Fântânele-Cogealac-Gradina, administrat de fondul de infrastructură pe termen lung Macquarie Asset Management. Pentru această realizare, Axpo România a primit premiul Energynomics Best Newcomer Award în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.