Acasă » Regenerabile » Avertisment: Modificările la OUG 153/2022 contravin fundamentelor pieței de energie și recomandărilor europene

Avertisment: Modificările la OUG 153/2022 contravin fundamentelor pieței de energie și recomandărilor europene

7 iulie 2023
Eolian
energynomics

Asociația Română pentru Energie Eoliană – RWEA și Asociația Industriei Fotovoltaice din România – RPIA, au lansat un nou apel de forță majoră către Președintele României, Parlament și Guvern pentru asigurarea unui cadru legislativ care să sprijine investițiile în energie din surse regenerabile. Cele două asociații reprezintă producători, dezvoltatori și prestatori de servicii și echipamente din sectorul energiei regenerabile.

Forma adoptată în ședința Camerei Deputaților din data de 28 iunie 2023 include o serie de amendamente care “contravin fundamentelor pieței de energie și recomandărilor regulamentelor europene recent adoptate”, subliniază reprezentanții sectorului regenerabil.

RWEA și RPIA atrag atenția asupra consecințelor extrem de grave pe care decizia de a se renunța la o serie de amendamente ce erau incluse în forma inițială a Legii urmează să le aducă, precum și asupra faptului că a fost omisă în continuare adresarea unor probleme fundamentale ale cadrului legislativ existent. Ca urmare a acestor decizii, investițiile existente și viitoare în energie din surse regenerabile sunt expuse unui risc major. In 2022, cele două asociații au semnalat că există riscul să se ajungă într-o situație fără precedent în România în care capacitățile de producție a energiei din surse regenerabile în funcțiune să fie afectate iremediabil.

Concret, este vorba despre aplicarea Contribuției la Fondul de Tranziție Energetică cu considerarea în formula de calcul a tuturor veniturilor, fără a se ține cont într-un mod echitabil și de cheltuieli, explică RWEA și RPIA. „Producătorii vor continua să acumuleze pierderi, punând în pericol stabilitatea întregului sistem energetic național și eforturile susținute, de-a lungul a mai mult de un deceniu, pentru îndeplinirea obiectivelor de tranziție energetică”, susțin oficialii celor două asociații. „Orice formulă de supraimpozitare trebuie să țină cont de caracterul volatil al producției din surse regenerabile, care, prin definiție, nu poate produce aceeași cantitate în mod constant. Formulele de supraimpozitare trebuie să se aplice pe venitul net realizat în urma deducerii cheltuielilor necesare pentru achiziția de energie pentru profilare și cheltuielile pentru dezechilibrele înregistrate, cheltuieli care, în cazul producătorilor din surse regenerabile, reprezintă o componentă substanțială și indispensabilă din costurile curente de operare. Altfel, discutăm despre supraimpozitarea pierderii.”

„Impactul negativ asupra companiilor din industria noastră este cauzat de formula de calcul a Contribuției datorată de producători. În conformitate cu prevederile capitolului legat de cheltuieli, nu sunt recunoscute costurile cu achiziția de energie necesară pentru onorarea contractelor de vânzare-cumpărare cu livrare fizică atunci când sursa de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul / când gradul de însorire este redus). Impactul negativ este, de asemenea, cauzat de cheltuielile cu dezechilibrele, care sunt recunoscute doar în proporție de 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condițiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de circa 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare.

De aceea, este imperios necesar să fie luate în considerare, la modul de calcul al Contribuției datorate de producătorii de energie electrică, cheltuielile pentru achiziționarea energiei electrice pentru asigurarea livrărilor conform obligațiilor contractuale, precum și cheltuielile cu dezechilibrele, într-un procent diferențiat, superior, pentru producătorii din surse regenerabile, conform standardelor din industrie.”

Totodată, în ceea ce privește mecanismul de calculare și plată a Contribuției pentru veniturile din Contractele de hedging, REWA și RPIA susțin că “rămâne necesară schimbarea mecanismului de reținere la sursă prin introducerea obligației de autodeclarare/autoimpunere de către operatorii care oferă servicii de hedging, având în vedere că mecanismul de reținere la sursă, aplicabil la acest moment și menținut în continuare și în urma modificărilor aduse de Lege, creează un impact major pentru producătorii de energie din surse regenerabile, ajungându-se în fapt, datorită lipsei de claritate cu privire la aplicarea formulei de calcul, la o nouă suprataxare a acestora”.

“În cazul in care producătorul de energie regenerabilă vinde în avans producția estimată, necunoscând astfel cu o precizie rezonabilă producția efectivă pe care o va realiza, acesta va fi forțat să achiziționeze o parte din cantitatea de energie contractată la vânzare din piață, pentru a acoperi obligațiile contractuale ferme de livrare. În cazul în care nu va achiziționa acesta diferență dintre energia contractată și cea efectiv produsă din piață, el va rămâne cu volume în piața de echilibrare, o piață extrem de penalizatoare și care generează în plus și presiune asupra sistemului ca întreg. Din acest motiv, recunoașterea în formula de calcul a Contribuției, a cheltuielilor cu achiziția de energie necesară pentru onorarea contractelor de vânzare-cumpărare cu livrare fizică este absolut vitală pentru funcționarea producătorilor din surse regenerabile. Vorbim astfel de măsuri indispensabile, nu pentru a asigura profituri mai mari producătorilor din surse regenerabile, ci pentru supraviețuirea acestora în condiții de minimă rentabilitate economică.”

RWEA și RPIA atrag atenția că modificările incluse în forma finală a Legii contravin interesului național pe plan energetic și obiectivelor asumate cu privire la tranziția către surse regenerabile de energie, rezultatul fiind că România va fi ocolită de investitori, într-un moment în care nevoia de noi capacități de producție este mai mare ca niciodată.

Pentru evitarea tuturor acestor consecințe nedorite și protejarea intereselor naționale pe termen lung în sectorul energetic, este necesară în continuare o revizuire și modificare substanțială a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2022, pentru crearea unui cadru echitabil și care să țină cont de particularitățile și provocările unice pe care operarea capacităților de producție din surse regenerabile le presupun.

 

Foto: Casey HornerUnsplash

 

Etichete:

Un comentariu la „Avertisment: Modificările la OUG 153/2022 contravin fundamentelor pieței de energie și recomandărilor europene”

  1. Lăsând la o parte că legislația în domeniul regenerabilelor nu era nici înainte deosebit de atrăgătoare, motiv pentru care aici investeau doar cei foarte curajoși sau optimiștii, acum o problemă în plus. Cea mai mare după părerea mea. În astfel de situații se vede ”din avion” cine acționează pro sau contra intereselor României. Nu mă dau mare patriot, sau vreun mare specialist, dar vă asigur – în cunoștință de cauză – că războiul energetic a început. În sprijinul acestei afirmații puteți găsi pe internet, informații în limba engleză și germană. Probabil și în alte limbi, pe care nu le cunosc. Actualmente la nivel mondial este ”bătaie” pe panourile foto-voltaice. Nu mai spun de personal cu pregătire tehnică. Concret, la începutul iernii trecute Germania, care are cele mai mari capacități de stocare a gazelor din Europa, avea ”rezervoarele” pline în proporție de 98%, acum le are sub 50%. Iar șansele de reumplere sunt foarte mici, din cauza relației actuale dintre U.E. și Rusia. Am mai spus-o și în alte rânduri. Ucraina care are un teritoriu cam de cinci ori mai mare decât al Franței, va deveni principala ”atracție” a jucătorilor din industria regenerabilelor. Dacă cineva dintre cei aflați azi la guvernare, citește aceste rânduri și eventual dorește mai multe informații, să mă contacteze. Pe internet există două analize – despre care știu eu – în domeniul energiei, analize care îmi dau fiori reci și insomnii. Ar fi trebuit să învățăm din istoria foarte recentă că, energia – mai exact gazele – au constituit element de șantaj. Ar fi cazul să ne trezim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *