Acasă » Petrol și Gaze » Austria sprijină proiectul gazoductului Nord Stream 2

Austria sprijină proiectul gazoductului Nord Stream 2

1 martie 2018
Import-Export
energynomics

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat, miercuri, că ţara sa sprijină proiectul Nord Stream 2, o conductă submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania, informează Reuters. ”Pentru Austria, acesta este un proiect pozitiv”, a declarat Kurz, după o întâlnire cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la Moscova.

Rusia livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze până la 110 miliarde de metri cubi pe an, potrivit Agerpres.

La rândul său, Vladimir Putin a subliniat că proiecte precum Nord Stream 2 contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare şi nu reprezintă o alternativă la tranzitul gazelor naturale prin Ucraina.

”Acesta este un proiect pur economic. Participanţii calculează profiturile şi pierderile de pe urma implementării sale şi decid dacă este fezabil. Dacă Ucraina prezintă argumente economice pentru utilizarea sistemului său de transport a gazelor naturale, nu avem nimic împotriva continuării cooperării cu Ucraina”, a spus Vladimir Putin.

Proiectul Nord Stream 2, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania. Însă, statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice, susţin că proiectul Nord Stream 2 ar creşte dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

În 2014, SUA şi UE au impus sancţiuni economice şi financiare Rusiei, pentru rolul său în criza din Ucraina. Restricţiile au vizat persoanele fizice din Rusia, precum şi sectorul energiei şi cel bancar, limitând accesul acestora la finanţarea globală.

În schimb, Gazprom a anunţat că proiectul Nord Stream 2 va continua indiferent de sancţiunile occidentale. Grupul rus va furniza jumătate din finanţarea necesară pentru proiectul în valoare de 9,5 miliarde de euro vizând construirea gazoductului Nord Stream 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *