Acasă » Petrol și Gaze » Aristotel Jude: Strategie cincinală și priorități noi pentru Romgaz, mandat nou de patru luni

Aristotel Jude: Strategie cincinală și priorități noi pentru Romgaz, mandat nou de patru luni

13 aprilie 2021
Cogenerare
Energynomics

Bogdan Tudorache

Pentru conducerea actuală a Romgaz nu a fost ușoară preluarea mandatului inițial de două luni, mai ales că trebuia formată o nouă echipă pentru preluarea deținerilor Exxon în cadrul Neptun Deep care să rezolve parte din documentația necesară în timp-record. Însă directoratul Romgaz a reușit să depună documentația la timp, printr-un efort susținut care va continua și în următoarea perioadă, în pofida provizoratului, susține directorul general Aristotel Jude.

Astfel, noua conducere a Romgaz va crea o strategie pe cinci ani, care să ”țină cont de Acordul Verde european” și de prevederile europene în materie de energie regenerabilă, susține Jude.

De asemenea Jude, al cărui mandat a fost reînnoit marți, 13 aprilie pentru încă patru luni, declară că Romgaz a impus noi condiții consorțiului format de contractorii proiectului Iernut, care trebuie să decidă dacă se va conforma noului termen de predare, în intervalul de două săptămâni de respiro oferit înaintea deciziei finale de reziliere a contractului.

Iar de azi Romgaz are noi priorități strategice și noi indicatori de performanță.

”În situația acceptării ofertei de către Exxon, o prioritate imediată va fi negocierea contractului pentru preluarea participației acestei companii în cadrul Neptun Deep”, spune Jude. O altă prioritate o reprezintă realizarea centralei de la Iernut până la finalul anului în curs. Totodată, Romgaz va cere ANRM să-i prelungească acordurile de explorare pentru opt perimetre cu încă șase ani, întrucât acestea expiră în 2021.

”Un alt obiectiv prioritar e reprezentat de revizuirea și actualizarea strategiei de dezvoltare a Romgaz pentru următorii cinci ani, dar și asigurarea premiselor și condițiilor necesare dezvoltării activității de furnizare”, atât către clienții casnici, cât și către companii, susține Jude. ”Dorim să extindem cât mai mult posibil activitatea de furnizare”.

Un alt obiectiv prioritar va fi centrala de la Hălânga, însă prin renegocierea statului de furnizor al GSP Power. Centrala va avea o capacitate de 150 MWe pe gaz și 50 MW solar, care va fi integrată cu producția de hidrogen verde.

”Foarte important în acest mandat scurt este și elaborarea și implementarea unei strategii de digitalizare, astfel încât să fie asigurată digitalizarea completă a procesului de producție – automatizare de sonde și facilități de producție, astfel încât acestea să fie monitorizate în timp real, astfel încât să ajungem la o mentenanță predictivă optimizată”, a mai spus el.

Tododată, gestionarea structurii Caragele va primi un nou proiect de management, investițiile având în vedere creșterea producției actuale de 1 milion de mc pe zi, realizată de cele 20 de sonde, din care doar una operează în zona adâncă de peste 4.000 m. Astfel, alte 12 sonde de mare adâncime vor urma să fie date în exploatare.

”Dorim să înscriem proiectele viitoare ale Romgaz în cadrul Pactului Ecologic european și ambițiilor privind neutralitatea climatică”, a conchis Jude.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *