Acasă » Electricitate » Distribuţie » Arbitraj de peste 520 milioane de euro la Paris pentru fosta Electrica Muntenia Sud

Arbitraj de peste 520 milioane de euro la Paris pentru fosta Electrica Muntenia Sud

24 iulie 2014
Distribuţie
energynomics

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie controlată de Departamentul pentru Energie, va solicita la Tribunalul de Arbitraj Internațional de la Paris ca Enel să plătească peste 520 milioane de euro în dosarul privind privatizarea fostei Electric Muntenia Sud, arată un comunicat al Departamentului.

În prezent, Electrica mai deţine în fosta filiala Electrica Muntenia Sud un pachet de 23,57%, din care un pachet de 10% este destinat transferului catre salariaţi,ceea ce înseamnă că Enel are obligaţia să cumpere 13,57% din fosta Electrica Muntenia Sud.

„Membrii Executivului au fost informaţi că Statul Român, prin SAPE, va solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea «Put», exact aşa cum a fost deja stabilit prin hotărârea de Guvern 1163/27.11.2012. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel (dreptul de Opţiune «Put»)”, se spune în comunicat.

„Am informat Guvernul că am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de înţelegere semnat cu Enel în data de 7 iulie 2013 şi care va expira pe 31 iulie 2014. Drept urmare, SAPE urmează să deschidă procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj a Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris”, a declarat Nicolescu în comunicat.

Enel a preluat 50% din Electrica Muntenia Sud în 2008 pentru circa 395 milioane de euro plătiți direct statului, și a derulat o majorare de capital de 425 milioane de euro, ajungând la o participaţie de 64,4%. Preţul a fost ajustat în urcare cu 38 milioane de euro, suma plătită statului urcând astfel la aproximativ 433 milioane de euro.

Prin contractul de privatizare, Electrica poate obliga Enel să cumpere acţiunile rămase la Electrica Muntenia Sud la un preţ cel puţin egal cu cel de la privatizare.

SAPE a fost creată prin divizarea din Electrica SA și cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Electrica, la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa.

SAPE a preluat şi drepturile şi obligaţiile Electrica Bucureşti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Oltenia.

Electrica SA are pe rolul Curţii de Arbitraj de la Paris trei acţiuni privind obligaţiile din contractele de privatizare încălcate de Enel, E.ON şi CEZ, pretenţiile fiind în cazul Enel de 834,21 milioane de euro, la care de adaugă penalităţi de 378,6 milioane de lei.

În cazul CEZ solicitările se ridică la 13,26 milioane de euro, la care se adaugă daune şi dobânzi aferente de 150,73 milioane de lei, în timp ce în cazul E.ON pretenţiile sunt de 37,96 milioane de euro, la care se adaugă dividende şi dobânzi aferente anilor 2004-2005 de 74,28 milioane de lei, scrie Mediafax.

În Slovacia, unde Enel deține cel mai mare producător de energie din țară, poliția a început percheziții la sediul din Bratislava și în alte două orașe pentru colectarea de documente care ar putea incrima privatizarea Slovenske Elektrane către compania de utilități din Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *