Acasă » Interes general » AOAR solicită partidelor politice încheierea unui pact pentru PNRR

AOAR solicită partidelor politice încheierea unui pact pentru PNRR

25 octombrie 2021
Interes general
Bogdan Tudorache

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită tuturor partidelor politice parlamentare responsabile încheierea unui pact pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în conformitate cu țintele asumate deja de România în relația cu Comisia Europeană.

AOAR solicită de urgență explicitarea circuitului financiar și clarificarea utilizării resurselor ce vor fi obținute din prefinanțare, asumarea publică a calendarului de reforme și investiții din PNRR și implementarea riguroasă a acestora, în contextul crizei politice și sanitare care continuă să macine țara de mai bine de un an, transmite Asociația.

”Avem mai puțin de 5 ani, până în august 2026, pentru a reforma o țară, a investi masiv și a recupera decalaje de dezvoltare importante, cu un calendar ce nu permite nicio amânare :

– 1 săptămână până la aprobarea finală a PNRR în Consiliu (28 oct – 1 noiembrie 2021);
– aproximativ 1 lună până la transmiterea cererii și intrarea în țară a prefinanțării în valoare de 3.8 miliarde de euro (noiembrie 2021);
– 2 luni pentru a îndeplini 21 de jaloane (31 decembrie 2021);
– 8 luni pentru a aproba 20 de legi în Parlament (30 iunie 2022);
– 11 luni pentru a obține 6 miliarde de euro (30 septembrie 2022);
– 3 ani până la alegerile viitoare, pentru a obține 19.5 miliarde de euro (30 septembrie 2024)”, spun oficialii AOAR.

”Ne lipsesc însă o parte dintre pilonii fundamentali pentru PNRR și nu avem sistemul de management, audit, control și procedurile aferente aprobate, sistemul IT implementat, structuri de monitorizare si de coordonare funcționale, structuri dedicate în fiecare minister responsabil de reforme și investiții, și nici OUG-uri pentru operaționalizarea PNRR.

Avem însă un plan de reforma și investiții finanțat, cu termene clare, asumat în relația cu Comisia Europeană și la care România s-a angajat.

Este necesar, deci, un plan rapid de implementare și un angajament ferm pentru punerea in aplicare a reformelor, finalizarea investițiilor și decontarea acestora.

Acest lucru nu se poate întâmpla în lipsa unui Guvern responsabil și a unui acord politic pentru susținerea unui program de guvernare centrat pe implementarea PNRR in Parlament”, au mai spus oficialii AOAR.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *