Acasă » Electricitate » Anton: Extra-dividendul va determina companiile de stat să investească

Anton: Extra-dividendul va determina companiile de stat să investească

20 februarie 2018
Electricitate
energynomics

Companiile de stat vor fi impulsionate să facă mai multe investiții și nu să păstreze banii în rezerve, după ce Guvernul va decide distribuirea către acționari a 90% din profitul obținut, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferință de specialitate.

El a fost întrebat cum vor fi afectate investițiile companiilor de decizia Guvernului, care a aprobat recent un memorandum prin care cel puțin 90% din profitul companiilor de stat va merge în dividende.

„Dacă aș fi constatat că firmele la care avem participații au făcut investiții din banii pe care i-au câștigat, atunci aș fi fost deranjat de faptul că profitul dispare. Dar, după ce am văzut că firmele au acumulat banii în vistierie, mândrindu-se cu faptul că au niște rezerve, faptul că aceste rezerve trec, și subliniez chestia asta, nu intră în buzunarul investitorului ca dividende, intră în bugetul național și se reîntorc din bugetul național pentru investiții, eu cred că e vorba de circulația banilor mai repede și poate că acest lucru va eficientiza investițiile, va crește numărul de investiții”, a spus ministrul.

El a vorbit și despre cele 400 de milioane de euro pe care Enel i-a plătit statului român în luna aprilie anul trecut, în schimbul unei participații minoritare la Electrica Muntenia Sud, spunând inițial că această sumă nu a ajuns încă în conturile Societății de Administrare a Participațiilor în Energie.

„Din fericire, anul trecut am înregistrat un succes la Curtea de Arbitraj pentru că avem din ce în ce mai mulți buni profesioniști care să se ocupe de aceste litigii. Banii ăștia, care vor ajunge în conturile SAPE, sunt niște bani pe care îi vom utiliza la investiții, pentru că SAPE asta trebuie să facă. Din nefericire, până acum nu a făcut-o”, a spus Anton, în conferința ZF Power Summit.

Ministrul a arătat, ulterior, că acești bani „sunt acolo”: „Banii aceștia, care sunt acolo, trebuie investiți în energie, nu pot fi folosiți în altceva”.

Anton a apreciat că Tarnița este un proiect de care România are nevoie.

„Tarnița este un proiect pe care, din niște motive pe care nu le cunosc, l-am dat deoparte. Tarnița este un proiect pe care România trebuie să-l facă, poate nu la 1.000 de MW, cât era ușor megaloman proiectat inițial, dar România nu are nicio centrală cu acumulare prin pompaj în funcțiune”, a adăugat el.

Ministrul a enumerat la priorități și retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, însă, în ceea ce privește realizarea reactoarelor 3 și 4, nu a putut da un termen concret privind finalizarea negocierilor.

Totodată, el și-a exprimat speranța că discuțiile statului cu acționarii majoritari de la Rompetrol pe tema memorandumului și al privatizării participației statului vor fi finalizate în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *