Acasă » Petrol și Gaze » ANRM confirmă oficial Planul de Dezvoltare a zăcămintelor din perimetrul Neptun Deep

ANRM confirmă oficial Planul de Dezvoltare a zăcămintelor din perimetrul Neptun Deep

energynomics

OMV Petrom și Romgaz anunță că planul final de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Prin urmare, proiectul Neptun Deep intră in faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât şi executarea activităților de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracția gazelor naturale.

„Odată cu confirmarea Planului de Dezvoltare, proiectul Neptun Deep trece în faza de implementare tehnică. Avem o echipă dedicată cu o experiență de zeci de ani în dezvoltarea unor proiecte de o asemenea importanță și complexitate. Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, va contribui la securitatea energetică a României și la bunăstarea țării. Mulțumim tuturor partenerilor implicați in proiect, inclusiv autorităților romane si așteptam cu nerăbdare continuarea colaborării”, a declarat Christina Verchere, CEO, OMV Petrom.

„Confirmarea planurilor de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referință pentru proiectul Neptun Deep. Această etapă importantă reprezintă confirmarea faptului că decizia de a investi în proiectul Neptun Deep a fost una corectă, atât în interesul Romgaz cât și al asigurării și consolidării securității energetice a României”, a adăugat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Începerea producției este estimată pentru anul 2027.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Platforma offshore, sondele și zăcămintele vor fi operate de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și minimizarea emisiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *