Acasă » Electricitate » ANRE vrea să schimbe Metodologia pentru a impune operatorilor de distribuție ținte foarte ambițioase de reducere a CPT până în 2023

ANRE vrea să schimbe Metodologia pentru a impune operatorilor de distribuție ținte foarte ambițioase de reducere a CPT până în 2023

25 iulie 2018
Distribuţie
Gabriel Avăcăriței

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a pus în dezbatere publică viitoarele ținte de reducere a consumului propriu tehnologic în rețelele de distribuție a energiei electrice pentru intervalul 2019-2023. Toți operatorii concesionari ai rețelelor de distribuție a energiei electrice ar urma să își reducă substanțial pierderile din rețea în următorii cinci ani. Tabelul publicat de reglementator cuprinde țintele pentru fiecare operator, propuse de ANRE pornind de la o nouă Metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice pusă în discuție pe 21 iulie. Companiile au la dispoziție câteva săptămâni pentru a veni cu observații în legătură cu proiectul ANRE.

Datele disponibile pe site-ul ANRE arată că în 2023, consumul propriu tehnologic în rețelele de joasă tensiune ar trebui să fie de aproximativ 11% pentru șapte dintre cei opt distribuitori. Excepție face SDEE Transilvania Nord, care ar trebui să coboare sub 10%, în condițiile în care deja a realizat în 2017 un nivel al CPT de 11%, în rețeaua de joasă tensiune. Calculele reglementatorului au la bază articolul 44 din proiectul de Metodologie pus în dezbatere publică.

Cea mai amplă variație față de 2017 apare în dreptul Distribuție Energie Oltenia, parte din grupul CEZ în România, care ar trebui să atingă un nivel de 11,25%, față de 18% (2017), o îmbunătățire cu 38%. Operatorul a anunțat pentru 2017 reducerea pierderilor în rețea cu 8,2% față de 2016 – CPT total de 9,78%, față de 10,20% (înregistrat în 2016), cu îmbunătățirea indicatorilor atât pe rețelele de înaltă tensiune (1,07, față de 1,18) și de medie tensiune (3,97, față de 4), cât și pe zona de joasă tensiune (17,08, față de 19,14, în 2016). [Diferențele față de cifrele din tabelul ANRE provin din faptul că acesta sintetizează țintele pentru fiecare an, în vreme ce compania a comunicat valorile atinse în anii respectivi.]

Nivelul pierderilor din rețea depinde de calitatea rețelelor (vechime și volumul investițiilor în modernizare și contorizare inteligentă), precum și de caracteristicile geografice (lungimea rețelelor, diferențele de relief etc) și de nivelul relativ de bunăstare a clienților din zona de operare (cu impact asupra furturilor din rețea) și de structura portofoliului (consumatori industriali, racordați la rețeaua de înaltă tensiune, respectiv consumatorii casnici, racordați la rețeaua de joasă tensiune). Distribuție Energie Oltenia a anunțat pierderi de rețea de circa 917,8 GWh, în 2017, din care estimează că circa 16% reprezintă „pierderi comerciale”, adică furturi.

Tabelul sintetic propus de reglementator arată că cel mai scăzut nivel al CPT total îl înregistra în 2017 Distribuție Energie Oltenia (9,25%), urmată de E.Distribuție Dobrogea – Enel (9,36%) și SDEE Muntenia Nord – Electrica (9,55%). În cazul SDEE Muntenia Nord, totalul era tras în jos de CPT din rețeaua de medie tensiune (5,5%, în 2017), cel mai ridicat între cei opt operatori. În cazul E.Distribuție Dobrogea, CPT din rețeaua de înaltă tensiune era cu mult peste nivelurile celorlalți distribuitori (1,71%).

Tabel CPT

Pentru anul 2023, E.Distribuție Dobrogea ar urma să atingă o țintă de CPT în rețeaua de înaltă tensiune de 1,48% (îmbunătățit cu 14% față de 2017), dar aproape de trei ori mai ridicat față de nivelul-țintă al indicatorului la E.Distribuție Muntenia (0,53) și E.Distribuție Banat (0,57).

Dacă țintele propuse de ANRE vor fi adoptate și dacă vor fi atinse, SDEE Muntenia Nord ar urma să își reducă cu 19% CPT pe rețelele de medie tensiune (la 4,46%), dar ar rămâne la o cotă aproape dublă față de operatorul cel mai performant la acest capitol, Delgaz Grid – E.ON, pentru care ANRE propune un nivel de 2,35% în 2023, față de 2,81% în 2017.

Consumul propriu tehnologic este recunoscut parțial de către ANRE în tarifele de distribuție aplicabile tuturor consumatorilor de energie electrică și este unul dintre indicatorii principali ai calității rețelelor de distribuție, alături de SAIDI (durata medie a întreruperilor în rețea pentru un utilizator) și SAIFI (frecvența medie a întreruperilor în rețea pentru un utilizator).

Programele de reducere a CPT se fundamentează de către operatorii de distribuție pe baza volumului de investiții prognozate pentru o perioadă de 5 ani, a structurii rețelelor electrice de distribuție, a volumului de instalații și a energiei electrice distribuite. Reducerea consumului propriu tehnologic vine în primul rând în beneficiul companiilor de distribuție care își îmbunătățesc astfel performanțele operaționale. Aceasta poate fi obținută, însă, doar prin investiții de sute de milioane de euro, anual, iar decizia de eșalonare/programare a cheltuielilor trebuie să rămână la nivelul operatorilor.

Este de așteptat, deci, o luptă feroce cu autoritatea de reglementare pentru fiecare fracțiune de punct procentual în stabilirea țintelor de reducere a CPT. Totodată, întrucât investițiile în rețele sunt nu numai scumpe, ci și complexe, întinzându-se de multe ori pe mai mult de 12 luni, este de așteptat ca operatorii să solicite ca țintele impuse de ANRE să fie mai relaxate pentru primii ani din intervalul 2019-2023.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *