Acasă » Electricitate » ANRE va retrage în acest an licenţele de producere a energiei pentru capacităţi de 3.800 MW

ANRE va retrage în acest an licenţele de producere a energiei pentru capacităţi de 3.800 MW

23 august 2019
Electricitate
energynomics

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Ministerul Energiei au demarat o analiză pentru a identifica centralele de producere a energiei care nu mai sunt funcţionale şi care îşi vor pierde licenţa, pentru a nu mai apărea în statisticile oficiale privind capacitatea energetică instalată a ţării, a declarat, joi, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, în cadrul unei conferinţe organizate de Focus Energetic.

„România are teoretic o putere instalată de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalţi 8.000 MW sunt, în mare măsură, megawaţi care nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme”, a spus şeful ANRE, potrivit Agerpres.

El a precizat că deja au fost identificate capacităţi de 3.800 de MW care îşi vor pierde licenţa în acest an.

„Împreună cu Ministerul Energiei am reuşit să facem o primă evaluare a acestor capacităţi, a celor 8.000 de MW. Sunt peste 3.800 identificaţi până la finele anului vom lua decizia privind suspendarea şi ridicarea licenţelor, astfel încât România să nu mai apară pe site-ul Comisiei Europene cu informaţii care nu sunt reale. Aceste date trebuie să fie apropiate de realitate, pentru că ele generează disponibilitate pentru investitori de a realiza capacităţi energetice, atât de necesare pentru România şi pentru regiune”, a susţinut Chiriţă.

Oficialul ANRE a arătat că în această toamnă vor fi publicate primele concluzii ale analizei.

3 comentarii la „ANRE va retrage în acest an licenţele de producere a energiei pentru capacităţi de 3.800 MW”

 1. Dle presedinte situatia e facuta de 20 de ani,dar nu ma mira ca ANRE nu o cunoaste.Problema grea nu e ca retrageti licentele,ca doar si pentru asta a-ti foat infiintati, ci ce puneti in loc, ca de 30 de ani asa numitele investitii strategice stau pe loc si se pare acolo vor ramane.

 2. Ce vorbe, ce atitdune, ce morga, ce analize, ce serios. Bravas natiune! Caragiale curat.
  Stiau toti de 10-15 ani ca ca mai sunt doar 7000 ( 1400 CV + 2500HE+ 3000 carbune) dar plateau ca „reserva nationala pana la 24.000. Adica te platesc sa fi gata si nu esti gata penru ca n-ai produs de 10 ani nimic. Zeci de milioane aruncate pe geam, in buzunare clientelare vreau sa zic.
  Cand oare o sa devenim cinstiti, corecti, eficaci in actiune?
  Alo, DNA-ul ce face?

 3. Calinescu Gheorghe

  Sursa de energie inepuizabila asteapta de peste 4 ani de zile sa fie implementata,dar factorii de decizie sunt ne interesati,asteapta sa o ia de la alte state !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *