Acasă » Petrol și Gaze » ANRE solicită din nou liberalizarea anticipată pentru gaze; dezbaterea publică primeşte un nou impuls

ANRE solicită din nou liberalizarea anticipată pentru gaze; dezbaterea publică primeşte un nou impuls

12 mai 2016
Consumatori
energynomics

ANRE a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru gospodării, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele acestei instituții.

“Am considerat că este important ca iniţiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar [Ministerul Energiei, n.r.] să ştie că la ora actuală evoluţia pieţei gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare”, a declarat Havrileţ citat de Agerpres. În opinia preşedintelui ANRE, acum este momentul cel mai potrivit pentru finalizarea liberalizării. „Am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creşterea preţurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată şi să rămânem la preţul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preţ de referinţă, urmând ca piaţa să stabilească adevăratul preţ, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei aşa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare”, a susţinut oficialul ANRE.

Ministerul Energiei solicită o analiză şi un studiu de impact prin care ANRE să arate că nu există riscul de revenire a preţurilor ridicate, în perioada de iarnă. Oficialul ANRE a precizat că instituţia pe care o conduce nu poate veni rapid cu acest studiu de impact, dar consideră că „în anul gazier 2016-2017 nu vedem o modificare a preţurilor pe piaţa petrolului”.

Potrivit Agerpres, care invocă surse guvernamentale, Guvernul se opune liberalizării anticipate întrucât acest lucru ar însemna inclusiv renunţarea la supraimpozitarea veniturilor suplimentare din liberalizare sub incidenţa căreia intră producătorii şi furnizorii de gaze naturale.

“Preţurile pe piaţă sunt sub 72 de lei pe MWh, ajung astăzi la 63 de lei. Petrom îşi permite să vândă la preţurile de piaţă, fiind companie privată, însă Romgaz, fiind companie de stat, nu poate, întrucât ar putea da lămuriri mai târziu în faţa Curţii de Conturi de ce a vândut sub preţul de referinţă. Astfel că Romgaz nu mai are unde să-şi vândă gazele şi a fost nevoită să scadă producţia de gaze chiar şi la jumătate faţă de nivelul normal, cu consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor companiei”, au susţinut sursele guvernamentale citate de Agerpres.

În calitate de „cetăţean care lucrează fix în zona de comercializare a gazelor naturale”, Mihai Vilt, director general al companiei de furnizare Forte Gaz, a opinat, pe Facebook, că tarifele reglementate care aparent protejează consumatorii sunt printre cele mai mari din Europa, deşi noi nu aducem gazele de la mii de kilometri, tocmai pentru că statul român are interesul de a aplica un impozit mascat asupra consumatorilor, nu pentru a-i proteja. „Politicienii au o jucărie electorală în mână şi furnizorii au profituri garantate cu competiţie şi risc zero. Consumatorii au cel mai mult de câştigat în urma liberalizării”, a mai spus Vilt.

În dezbatere s-a implicat şi Dumitru Chisăliţă, expert independent pe piaţa de gaze, care, într-o postare pe blog-ul propriu explică parcursul legal al modificării calendarului de liberalizare.

„Ministrul Energiei nu are un moft şi vrea un studiu de impact. Este vorba de a respecta o obligaţie legală. În legea gazelor, la art 170 alin 3 şi 7, este cuprinsă obligaţia ANRE de a veni cu o propunere la Guvern pentru modificarea calendarului de dereglementare a preţurilor din producţia internă. În urma acestui demers, Ministerul Energiei, conform legii, poate să solicite modificarea Calendarului”, scria Dumitru Chisăliţă.

Într-un interviu acordat energynomics.ro, Aristotel Jude, secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, responsabil cu piaţa de petrol şi gaze, a explicat: „Poziţia Ministerului Energiei este că eliminarea preţului de achiziţie a gazelor naturale, din producţia internă, destinate clienţilor casnici şi producătorilor de energie termică, pentru producerea de energie termică, în centrale de cogenerare şi în centrale termice, destinată consumului populaţiei nu trebuie să coincidă cu eliminarea preţurilor finale reglementate de furnizare a gazelor naturale la consumatorii casnici”.

„Am văzut că preşedintele ANRE a lansat în spaţiul public ideea că preţul gazelor naturale din România – mă refer la preţul de achiziţie al gazelor naturale din producţie internă reglementat prin HG 488/2015 – a atins nivelul de convergenţă. Ministerul Energiei este mai rezervat în a face astfel de afirmaţii, în condiţiile în care ANRE nu a prezentat un studiu care să arate şi să demonstreze convergenţa preţurilor. Conform prevederilor legale, convergenţa se stabileşte în urma unei analize care să aibă în vedere o serie de elemente de influenţă, cum ar fi condiţiile de piaţă, gradul de convergenţă cu preţul gazelor naturale înregistrat pe piaţa internă şi în Europa, diferenţe de curs etc”, a declarat Aristotel Jude, pentru energynomics.ro.

Referitor la comercializarea gazelor naturale din producţia internă pe piaţa liberă, concurenţială, opinia Ministerului Energiei este că preţul gazelor naturale trebuie stabilit acolo unde cererea se întâlneşte cu oferta. „Însă nu în orice condiţii, şi să vorbesc cu subiect şi predicat, nu în condiţii netransparente şi anticoncurenţiale”, a subliniat Aristotel Jude.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *