Acasă » Electricitate » ANRE dă asigurări că prețurile reglementate prin OUG 114/2018 nu vor crește până în 2022

ANRE dă asigurări că prețurile reglementate prin OUG 114/2018 nu vor crește până în 2022

29 ianuarie 2019
Electricitate
energynomics

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE dă asigurări că aplicarea OUG 114/2018 nu va conduce la creșteri de prețuri la energia electrică și gazele naturale furnizate clienților finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat, pentru perioada 2019-2022. Totodată, ANRE reamintește clienților finali casnici de energie electrică și gaze naturale care au uzat de dreptul de eligibilitate că au posibilitatea de a reveni din piața concurențială pe piața reglementată, „în situația în care consideră că este mai avantajos”.

Precizările par superflue în condițiile în care nu aduc nimic nou față de ceea ce era anticipat deja odată cu intrarea în vigoare a OUG 114/2018. Rămâne încă de clarificat dacă toate prevederile OUG 114 sunt conforme cu legislația și practica din Uniunea Europeană, dacă respectă condiționalitățile de concurențialitate și de constituționalitate.

Astăzi, oficialii ANRE au discutat cu operatorii din piață pachetul de reglementari aplicabile în perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022 referitor la asigurarea furnizării de energie electrică pentru clienții casnici ai furnizorilor de ultimă instanță, în condiții reglementate.

Din documentele puse în dezbatere publică pe 18 ianuarie, rezultă că noile reglementări ale ANRE vor impune un profit reglementat, de 5%, pentru producătorii care vor fi obligați să vândă energie electrică pe bază de contracte reglementate. Principalii vizați sunt Hidroelectrica și Nuclearelectrica, companii de stat ale căror venituri se vor reduce considerabil prin afectul OUG 114/2018 și al reglementărilor ANRE, ceea ce va pune în discuție proiectele de investiții și modernizare ale anilor viitori.

Totodată, acești producători vor fi obligați să asigure cantitățile necesare acoperirii consumului clienților casnici din portofoliul furnizorilor de ultimă instanță, din producția proprie sau „prin cumpărare”. Cumulate, aceste prevederi pun în pericol în principal performanțele economice ale Hidroelectrica, a cărei producție depinde de condițiile hidrologice, precum și de obligațiile de echilibrare impuse de Dispecerul Energetic Național.

Pentru restul pieței, nereglementate, rămâne să se aplice unul dintre factorii de impact identificați de ANRE: diminuarea cantității de energie electrică vândută de producători pe piața concurențială, ceea ce poate conduce la creșteri importante de prețuri pentru consumatorii non-casnici. Nici clienții casnici nu vor fi protejați de scumpiri, oricum nu pentru totdeauna; acestea sunt doar amânate până în vara anului 2022, prin efectul paragrafului 8 din articolul 61 al OUG 114.2018: “Diferențele de costuri de achiziție din anii 2018 și 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin prețurile practicate, se vor recupera până la data de 30.06.2022, conform reglementărilor ANRE”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *