Acasă » Electricitate » Andronache: Considerăm că avem capacitatea să putem ține în echilibru sistemul energetic din Republica Moldova

Andronache: Considerăm că avem capacitatea să putem ține în echilibru sistemul energetic din Republica Moldova

6 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

România are capacitatea şi forța necesară să poată ține în echilibru sistemul energetic din Republica Moldova, a declarat, luni, Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Lucrurile au evoluat astfel încât s-a luat decizia şi au fost decizii mai vechi în acele memorandumuri care au fost actualizate în permanență şi ultimul a fost actualizat anul acesta în luna aprilie, ca să se facă o linie de 400 KV între Suceava şi Bălți, o linie de 138 km (…) Şi, totodată, Isaccea-Vulcăneşti, care funcționează în momentul de față, o să fie continuată cu o linie de 400 până la Chişinău şi care e deja în lucru. Consumul în momentul de față în Republica Moldova este de circa 800 MWh, în zona Chişinăului circa 600 – 650 pe vârf, comparativ cu ceea ce înseamnă consumul României, care pe vârf ajunge undeva la 7.000, şi având o capacitate instalată de peste 18.300 de megawați, consider şi considerăm că avem capacitatea şi forța necesară să putem să ținem în echilibru sistemul energetic din Republica Moldova”, a spus Andronache, la o conferință organizată de Consiliul Concurenței, conform Agerpres.

El a subliniat că la nivelul autorităților de reglementare în domeniul energiei din cele două țări colaborarea este foarte bună şi există un program de cooperare şi asistență care este actualizat în permanență.

„În acest moment el a fost actualizat pentru perioada următoare. În urmă cu o lună, o lună şi un pic, pe 26 septembrie, a fost semnat la Chişinău şi urmează mâine (marți – n. r.), la sediul ANRE, să fie semnat planul de implementare a acestui program pe anul 2024. Sunt câteva lucruri care par aşa, mărunte, dar în spate înseamnă foarte multă muncă şi uşor, uşor, ele sunt implementate, pentru că există o deschidere din ce în ce mai mare din partea colegilor din Republica Moldova. Am fost de mai multe ori în Republica Moldova, am fost inclusiv la Odesa în perioada de război, anul trecut, în septembrie. Ca în orice situație dificilă au apărut şi oportunități şi de data aceasta Republica Moldova a dorit să le folosească şi consider că are un parcurs bun, iar noi, ca frați mai mari, ne oferim să-i ajutăm şi să îndeplinească toate condițiile pentru a intra în această mare familia europeană care ne-a ajutat şi să-i ajute şi pe ei”, a punctat vicepreşedintele ANRE.

Acesta a reamintit că, începând cu 2012, au fost semnate mai multe memorandumuri între România şi Republica Moldova pe zona de energie, electricitate şi gaze, care au făcut posibile ulterior implementarea unor proiecte importante între cele două țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *