Acasă » Electricitate » Andrei Ceclan: Potențial de peste 100 de milioane de euro anual în piața de demand-response

Andrei Ceclan: Potențial de peste 100 de milioane de euro anual în piața de demand-response

27 mai 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Piața de servicii de echilibrare a cererii (demand-response) are un potențial de peste 100 de milioane de euro anual, în România, arată studiile realizate în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania de inginierie și servicii energetice Servelect. ”Vestea bună este că am reușit să facem lobby și în Parlament, așa încât, în prezent, mai multe grupuri de parlamentari doresc să susțină reglementarea legală a pieței de demand-response”, a spus Andrei Ceclan, președintele SAMER, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca desfășoară, prin parteneriate internaționale, mai multe proiecte de cercetare-inovare-diseminare. ”Aceste proiecte contribuie la creșterea competențelor profesionale la nivelul specialiștilor din domeniul energetic. Prin modelele de business pe care le testăm, arătăm că se poate face și în România ceea ce se face și în alte țări, de ceva vreme. Se pot realiza aplicații de servicii energetice, digitalizate și distribuite, care să crească business-ul din domeniul managementului energetic din România”, a spus Andrei Ceclan.

Astfel, în 2017 a fost dezvoltat un proiect de formare pentru specialiști nZEB (pentru clădiri cu emisii zero), care continuă și în prezent. ”Avem o nouă clasă de specialiști nZEB, asta pentru că legislația din România o cere. Este nevoie să facem clădiri cu performanță energetică ridicată și trebuie ca atât mediul public, cel care emite autorizațiile de construcție – primăriile, Consiliile județene, cât și mediul privat – proiectanții și constructorii să știe cum să facă asta. Suntem la a patra ediție, cu peste 150 de cursanți, la care se adaugă 27, pe care îi specializăm online, pe timpul pandemiei”, a spus el.

”Am lansat un alt curs de manageri energetici pentru comunități locale. S-a întâmplat în 2018 și am continuat ulterior, inclusiv în acest an, cu alte trei ediții. Interesul este foarte ridicat și în această zonă”.

 width=Un alt proiect din domeniul cercetării aplicate a inclus implementarea unui sistem de monitorizare energetică și management al consumurilor sistemelor tehnice și de iluminat în cadrul a 12 clădiri ale Universității din Cluj. Studenții au avut acces la acest sistem și au realizat diverse aplicații de echilibrare a consumului (demand-response) care au fost ulterior testate, inclusiv din perspectiva agregării.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Cargus, Claritech, CREESC, Eaton, Enel X România, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbines Europe, Photomate, Renovatio, Simtel, Wiren.

Peste 220 de persoane s-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *