Acasă » Interes general » Anastasiu: Cred că ne vom îneca în atâţia bani europeni, nu ştim ce să facem cu ei şi nu vom absorbi nimic

Anastasiu: Cred că ne vom îneca în atâţia bani europeni, nu ştim ce să facem cu ei şi nu vom absorbi nimic

18 octombrie 2020
Interes general
Energynomics

Investiţiile în resursa umană lipsesc din planul de relansare a economiei elaborat de Guvern, astfel că nu vom şti cum să utilizăm sumele mari de bani europeni care revin ţării noastre şi nu vom fi capabili să absorbim nimic, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane.

„Fără investiţii mari în educaţie, nu cred că vom avea şanse foarte mari, cel puţin pe termen mediu şi lung. Se va vedea peste câţiva ani. Aici discutăm inclusiv de educaţie antreprenorială şi financiară. Dacă vă uitaţi la proiectul de relansare economică a ţării, veţi vedea că la educaţie veţi vedea doar partea de hard, nu şi de soft. Investim în şcoli, în aducerea wc-urilor în interior, în capabilităţi digitale, foarte frumos, dar când vorbim despre mindset-ul dascălilor şi al părinţilor, acolo nu este nimic. Deci trebuie să investim în primul rând în resursa umană, în educaţie, în antreprenoriat, în adminstraţia publică, părerea mea este că nu avem nicio şansă să absorbim nimic”, a arătat Anastasiu, conform Agerpres.

Mai exact, fără a avea oameni pregătiţi, România nu va şti cum să utilizeze banii europeni pe care îi are la dispoziţie, susţine şeful Camerei de Comerţ Româno-Germane.

„Ne vom îneca cu bani. Vom avea bani la dispoziţie şi, din lipsă de resursă umană, nu vom face investiţii. Eu sunt un optimist, dar când mă uit la 80 de miliarde de euro şi la 35 de miliarde de euro pe care trebuie să-i accesăm în doi ani, mă ia cu transpiraţie pe şira spinării, ca să fiu foarte sincer, pentru că eu cred că ne vom îneca în bani, nu vom şti ce să facem cu ei”, a adăugat el.

Şi în zona privată avem o problemă de abordare.

„Mai devreme era cineva foarte fericit că toate microîntreprinderile au absorbit bani de la IMM Invest. Nu vreau să spun cuvinte grele, dar cred că 50% dintre microîntreprinderi sunt…entităţi care îşi maschează un salariu. Foarte bine că au absorbit bani, important e că intră în economiei, dar care e capacitatea lor de a investi? Iar pentru firmele mai mari, mai dezvoltate, care au capacitate de proiecte, nu sunt bani”, a susţinut el.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *