Acasă » Interes general » AmCham: Prelungirea tensiunilor politice are consecințe nefavorabile pentru climatul investițional

AmCham: Prelungirea tensiunilor politice are consecințe nefavorabile pentru climatul investițional

16 noiembrie 2021
Economics&Markets
Energynomics

Instabilitatea, impredictibilitatea şi măsurile impuse fără o evaluare reală a impactului în economie scad apetitul investiţional şi destabilizează companiile prezente în România, consideră preşedintele AmCham România, Ionuţ Simion.

„Pe fondul stabilităţii şi predictibilităţii aşteptate la începutul anului 2021, încrederea în climatul investiţional şi de afaceri oferit de România a ajuns în vară la cote record, iar în septembrie, odată cu declanşarea crizei politice, s-a prăbuşit până la nivelul înregistrat la debutul pandemiei, conform unui sondaj derulat de AmCham între 24 – 28 septembrie. Între timp s-au suprapus agravarea crizei medicale, creşterea inflaţiei, blocajul pe lanţurile de aprovizionare”, a declarat Ionuţ Simion.

Construcţia bugetului de stat pentru anul 2022 este în viziunea AmCham una dintre priorităţile agendei economice care a fost trecută în plan secund din cauza tensiunilor şi negocierilor din arena politică. Mai mult, momentul politic actual accentuează riscul unor măsuri populiste care la nivelul bugetului se vor reflecta în adâncirea şi mai puternică a deficitului bugetar structural, şi aşa unul dintre cele mai ridicate din regiune, perpetuat chiar şi în perioadele de creştere economică foarte mare cum este anul 2021.

„Eventuale creşteri ale cheltuielilor publice sunt la acest moment nesustenabile şi imposibil de acoperit din veniturile bugetare, ceea ce va creşte nivelul datoriei publice, nevoia de împrumuturi de pe pieţele financiare şi riscul unor măsuri fiscale ad-hoc, cu efecte imprevizibile. Atenuarea impactului accelerării inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie şi la alte produse şi servicii nu se poate face prin măsuri care să transfere, chiar şi doar pe termen scurt, povara de la o categorie de contribuabili la altele”, se menţionează în comunicat.

În opinia reprezentanţilor AmCham, contextul complicat pe care România îl traversează face cu atât mai necesar un proces riguros de analiză şi consultare transpartinică pe marginea construcţiei bugetare pentru 2022 şi îndepărtarea de practica negocierii bugetului pe criterii pur politice.

În viziunea AmCham, imperativele pentru planificarea bugetară şi pentru calendarul de reforme pentru anul 2022, includ continuarea consolidării fiscal bugetare, cu atât mai mult cu cât este o condiţionalitate asumată via PNRR şi prin procedura de deficit excesiv în care se află România, precum şi menţinerea alocărilor de investiţii publice productive, cel puţin la nivelul alocărilor pentru anul 2021.

De asemenea, pe listă se mai află: stabilizarea cheltuielilor publice şi limitarea angajării unor cheltuieli suplimentare, demararea reformei în administraţia publică, creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare prin modernizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale şi îmbunătăţirea finanţării deficitului de cont curent foarte ridicat prin atragerea de investiţii străine şi absorbţia finanţărilor europene.

Reprezentanţii AmCham recomandă, totodată, asigurarea unui cadru fiscal competitiv prin menţinerea sistemului de cotă unică şi aplicarea acesteia în mod echitabil, fiind deja dovedit drept un sistem adecvat pentru economia României şi atractiv pentru investitori.

Concomitent, potrivit AmCham, este nevoie de măsuri care să încurajeze atragerea de investiţii cu valoare adăugată mare, de reducere a deficitului comercial prin investiţii prioritare pentru creşterea capacităţii de producţie în domeniile responsabile pentru cele mai mari volume de importuri, precum şi de menţinerea unei perspective macroeconomice favorabile, determinantă pentru păstrarea calificativelor agenţiilor de rating suveran, şi implicit pentru atragerea de capital.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.