Acasă » Interes general » AmCham: Investitorii străini nu doresc schimbări la nivelul politicilor fiscale

AmCham: Investitorii străini nu doresc schimbări la nivelul politicilor fiscale

8 februarie 2017
Interes general
Bogdan Tudorache

Investitorii străini doresc un mediu fiscal predictibil, iar bugetul statului nou aprobat de guvernul României trebuie să țină seama de necesarul de investiții, susține Camera de comerț Americană, AmCham.

”În contextul dezbaterilor publice pe marginea Bugetului de Stat pentru anul 2017, AmCham România reiterează importanţa unei construcţii bugetare echilibrate, orientate spre creştere economică şi investiţii, care să confere stabilitate, predictibilitate şi în egală măsură sustenabilitate măsurilor adoptate în scopul dezvoltării economiei”, se arată într-un comunicat al instituției.

Atingerea obiectivelor de creştere economică de 5,2% în condiţiile încadrării într-un deficit bugetar de maximum 3% impune intensificarea eforturilor de creştere a capacităţii de colectare a veniturilor bugetare şi realizarea fără abateri a programului de investiţii propus.

”Ţinta ambiţioasă de creştere a veniturilor bugetare anticipate, în valoare de 254,72 miliarde lei  faţă de nivelul înregistrat anul anterior, de 223,72 miliarde lei, trebuie bazată pe creşterea gradului de colectare şi nu pe intervenţii la nivelul politicilor fiscale.”

În acest sens, AmCham susține că este vitală accelerarea proiectelor existente de întărire a capacităţii administrative a autorităţii fiscale pentru creşterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare şi pentru combaterea evaziunii fiscale, corelate cu  modernizarea administrației publice în general.

AmCham România consideră deosebit de importantă respectarea angajamentului pentru alocarea de 39,4 de miliarde lei pentru investiţii, care, în condiţiile unei prioritizări şi  direcţionări strategice vor avea un aport major în recuperarea decalajelor pe care România încă le înregistrează în domenii cheie precum educaţie, sănătate, infrastructură sau cercetare şi dezvoltare.

”Este în defavoarea României pe termen mediu şi lung ca pentru atingerea țintelor bugetare să se renunțe din nou la investiții sau să se recurgă la modificări în domeniul fiscalității cu impact direct şi imediat asupra comunității de afaceri, principalul contributor la bugetul de stat. De asemenea, considerăm că absorbția fondurilor europene trebuie să rămână o prioritate centrală a agendei guvernamentale, reflectată ca atare în proiectul de buget.”

Având în vedere importanţa cadrului bugetar pentru mediul economic, AmCham România subliniază nevoia derulării unui proces de consultare real şi deschis cu toate părțile implicate cu privire la proiectul bugetului de stat, precum şi cu privire la orice politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *