Acasă » Interes general » Mediu » Alro investeşte încă 15 milioane de dolari în eficienţă energetică

Alro investeşte încă 15 milioane de dolari în eficienţă energetică

22 mai 2015
Interes general
Bogdan Tudorache

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a investit până în prezent circa 100 de milioane de dolari în proiecte de eficienţă energetică şi planifică investiţii de aproape 15 milioane de dolari în următorii cinci ani în acest segment, a declarat pentru energynomics.ro, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase.

“Am investit deja circa 100 de milioane de dolari, consumul de energie ne afectează în mod direct profitul, şi am aprobat un nou buget de aproape 15 milioane de dolari pentru următorii cinci ani. Probabil aceste investiţii vor avea loc însă în primii doi ani”, spune Năstase.

Plata subvenţiilor energiei regenerabile a afectat serios profitul companiilor mare consumatoare de energie, iar în prezent legislaţia care va scuti marii consumatori cu până la 85% din aceste taxe se află la ministerul de resort. Odată ce ministerul va decide să dea undă verde scutirii, ea se va aplica retroactiv, de la începutul anului.

Alro a primit aprobare pentru 85% reducere a ecotaxelor

“Ecotaxele ne-au costat în totalitate profitul EBITDA (profit înainte de impozitare, depreciere, amortizare) în anul 2013, scăzând în anul următor…”, spune Năstase, explicând că marii consumatori speră ca de la 1 iunie să primească aprobările necesare pentru scutirea de ecotaxe începând cu acest an din partea guvernului, Uniunea Europeană dându-şi avizul deja în acest sens. Alro urmează să fie scutită de plata ecotaxelor în proporţie de 85%. “Sperăm să primim această aprobare de la 1 iunie….Deja suntem la jumătatea anului”, a spus Năstase.

Întrebat de energynomics.ro la cât s-ar putea ridica plata ecotaxelor pe 2015, după exceptarea de 85%, Năstase a estimat nivelul acestora la 5-10 milioane de dolari. Odată aprobarea primită, exceptarea se va aplica retroactiv pentru tot anul 2015.

Totuşi, companiile au constituit deja provizioane, pregătindu-se pentru orice scenariu. Năstase, care este şi preşedinte al Asociaţiei Marilor Consumatori din Energie (ABIEC), susţine că în piaţă ar exista între 200 și 300 de companii care ar putea primi scutiri de la plata subvenţiei energiei regenerabile, în procentaje diverse, ce variază de la 40% la 85%.

“Nu toţi marii consumatori vor primi înlesniri de 85%”, spune el, explicând că nu se ştie exact cine a aplicat şi cine nu pentru exceptarea de la plata ecotaxelor până în prezent şi nici în ce proporţie vor fi primite aprobările din partea guvernului.

“Alro a plătit 170 de milioane de dolari în ecotaxe în ultimii patru ani”, susţine Gheorghe Dobra, director general al companiei. “Dacă nu exista exceptarea de la plata energiei verzi, probabil închideam fabrica”, spune Dobra.

Noi investiţii în aluminiu

Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 598 de milioane de lei în primul trimestru din 2015, în creştere cu 23%, de la 486 de milioane de lei în perioada similară din 2014, a mai spus Dobra. Profitul net ajustat a fost de 23 de milioane de lei, în T1 2015, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 44 de milioane lei în perioada similară din 2014. De asemenea, compania a înregistrat un EBIT pozitiv de 96 de milioane de lei raportat la un EBIT negativ de 39 de milioane de lei în trimestrul I 2014.

“Rezultatele dovedesc că avem operaţiuni puternice şi solide. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2015, fluxurile de numerar ale companiei au fost afectate de plata aferentă achiziţiei de certificate verzi pentru anul 2014, pentru care am fost nevoiţi să apelăm la finanţare bancară”, a mai spus Năstase.

În 2015 Alro va investi 59 de milioane de dolari şi are un profit prognozat de 63 de milioane de dolari. “Am investit peste 500 de milioane de dolari până în prezent în modernizări şi integrare pe verticală”, spune Dobra.

Alro produce aluminiu în principal pentru export, pentru industria auto şi aeronautică. “În România vindem cam 30% din aluminiul primar şi 10% din cel prelucrat”, afirmă Dobra.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *