Acasă » Electricitate » Alexandru Chiriță, CEO: Electrica va avea o nouă strategie, centrată pe regenerabile și ESG

Alexandru Chiriță, CEO: Electrica va avea o nouă strategie, centrată pe regenerabile și ESG

7 iunie 2023
Electricitate
Bogdan Tudorache

Electrica va avea în curând o nouă strategie pe termen mediu și lung, elementul central constând în adaptarea activității la ecosistemul complex în care activăm, susține Alexandru Chiriță, CEO Electrica. ”Față de ariile noastre de activitate tradiționale, avem un interes ridicat pentru dezvoltarea de noi activități, bazate pe tehnologii inovatoare, continuând totodată monitorizarea și analiza oportunităților de creștere prin fuziuni și achiziții. Alinierea Grupului Electrica la cerințele ESG urmează să fie realizată în patru etape, așa cum vom arata în strategia de sustenabilitate pe care urmează să o facem publică în curând”, afirmă Alexandru Chiriță, în cadrul unui interviu exclusiv pentru Energynomics.

 

Care sunt principalii piloni ai noii strategii de dezvoltare ai Grupului Electrica? Care sunt principalele investiții și proiecte ale companiei pentru 2023 și pe termen mediu?

Strategia Grupului Electrica pentru perioada 2019-2023 a fost actualizată anul trecut, direcțiile principale la care sunt aliniate activitățile curente fiind adaptate la contextul în care activăm, unul cu diferențe importante față de momentul la care a fost realizată inițial. Noua strategie include aspecte precum creșterea valorii de piață a companiei, extinderea pe segmente de business complementare, maximizarea performanței în infrastructura administrată, dar și agili zarea și transformarea digitală a afacerii.

De asemenea, ne menținem dezideratul de a fi un lider integrat de servicii și soluții energetice, cu o strategie de piață revizuită în contextul dinamic al sectorului energetic și valorificarea portofoliului de clienți prin vânzări de servicii energetice cu valoare adăugată. Urmărim promovarea unei relații cât mai apropiate cu clienții noștri, bazată pe dezvoltarea competențelor, dar și pe o ofertă de produse și servicii în linie cu cerințele din ce în ce mai exigente ale acestora.

Față de ariile noastre de activitate tradiționale, precum furnizarea energiei electrice și gazelor naturale, distribuția energiei electrice și serviciile energetice, avem un interes ridicat pentru dezvoltarea de noi activități, bazate pe tehnologii inovatoare, continuând totodată monitorizarea și analiza oportunităților de creștere prin fuziuni și achiziții. La acest capitol chiar sperăm ca 2023 să fie anul cu cele mai multe proiecte de până acum, care să pună bazele dezvoltării companiei pentru următorii 10-15 ani.

Pentru perioada următoare, ne propunem să continuăm procesul de adaptare a activităților și a strategiei la condițiile pieței, mizând pe o creștere sustenabilă a companiilor din Grup, astfel încât să putem asigura stabilitatea financiară și eficiența tuturor liniilor de business din portofoliu.

În ceea ce privește planurile noastre de viitor, vom continua să dezvoltăm segmentul de producție în special din surse regenerabile, mai ales având în vedere provocările provenite la nivel internațional pe lanțul de furnizare. Lucrăm deja la noua strategie pe termen mediu și lung, elementul central constând în adaptarea activității la ecosistemul complex în care activăm.

 

Ce planuri aveți pentru 2023, pe termen mediu și lung în domeniul energiei verzi? Spuneați recent că veți ajunge la 1 GW, care sunt proiectele pe care doriți în prezent să le achiziționați?

Conform angajamentului pe care ni l-am asumat la nivel strategic față de stakeholderii noștri, analizăm în permanență și cu mare atenție oportunitățile din piață, inclusiv cele legate de domeniul energiei verzi. În calitate de companie listată la bursă, orice decizii în acest sens se supun aprobării forurilor competente, în conformitate cu prevederile actului constitutiv, și sunt făcute publice, în mod transparent și nediscriminatoriu, în conformitate cu prevederile aplicabile companiilor listate.

Cu toate acestea, așa cum am menționat anterior, avem planuri ambițioase în acest domeniu și anul acesta avem toată convinge că va fi unul cu numeroase astfel de anunțuri. Deja în prima jumătate a lui 2023 am finalizat achiziția a două companii care au ca obiect principal de activitate producția de energie din surse fotovoltaice și care dezvoltă proiectele „Vulturu”, cu o capacitate instalată de 12 MWp, respectiv „Satu Mare 2”, cu o capacitate instalată de 27 MW, ambele fiind în faza „ready to build”.

 

Care este ritmul de creștere al prosumatorilor? Ce estimări aveți pentru acest segment, pentru 2023?

La nivelul operatorului de distribuție din cadrul Grupului Electrica, Distribuție Energie Electrică România (DEER), în acest moment avem peste 16.000 de prosumatori racordați. În funcție de gradul de absorbție a fondurilor disponibile prin noua sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice, numărul prosumatorilor racordați la rețeaua DEER ar putea depăși în perioada următoare 5% din numărul total de utilizatori, față de aproximativ 1% în acest moment. Procentul poate varia și în funcție de evoluția programelor cu finanțare europeană pentru promovarea producerii de energie electrică de către prosumatori din surse regenerabile și de prevederile cadrului de reglementare.

În acest context, colegii de la Distribuție Energie Electrică România au publicat ghidul interactiv „Cum să devii prosumator”, care cuprinde o prezentare a etapelor ce trebuie parcurse în cadrul acestui proces și numeroase informații utile pentru cei ce doresc să devină prosumatori.

 

Care sunt principalele investiții necesare în rețea pentru a face față noului val al regenerabilelor?

Pentru racordarea la rețea a producătorilor din surse regenerabile, principalele investiții necesare sunt cele de creștere a capacității rețelelor de înaltă tensiune. În mod specific, în cazul liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune (110 kV) este nevoie de înlocuirea conductoarelor actuale cu unele care au o capacitate de distribuție mărită, respectiv de montare a unor noi transformatoare în cazul stațiilor de 110 kV/MT.

În ceea ce privește lucrările necesare pentru racordarea producătorilor care au obținut avize tehnice de racordare, acestea se regăsesc în Planul de Dezvoltare al DEER pentru perioada 2024-2033, care a fost publicat spre consultare pe site-ul companiei. Intenționăm să realizăm aceste proiecte cu sprijinul finanțării obținute prin Fondul de Modernizare, iar în cazul în care nu vom obține finanțarea necesară, acestea vor fi realizate sub formă de lucrări de întărire, în conformitate cu reglementările ANRE în vigoare.

 

Cum au evoluat indicatorii de calitate a rețelei SAIDI și SAIFI în ultimul an?

În anul 2022, am menținut trendul de îmbunătățire a indicatorilor de performanță în ceea ce privește continuitatea serviciului de distribuție la nivelul DEER. Față de valorile realizate în 2021, anul trecut SAIDI (durata întreruperilor neplanificate) a scăzut, în medie, cu aproximativ 11% – 13% în zona Muntenia Nord, 7% în zona Transilvania Sud și 12% în zona Transilvania Nord. Din perspectiva SAIFI (numărul întreruperilor neplanificate), am înregistrat valori în scădere cu aproximativ 13% – 10% în zona Muntenia Nord, 19% în zona Transilvania Sud și 9% în zona Transilvania Nord. Desigur, ne dorim să menținem acest trend și să ne îmbunătățim în continuare rezultatele pentru cei doi indicatori.

 

Care sunt principalele elemente și proiecte ale strategiei de sustenabilitate (ESG) ale grupului?

La nivelul Grupului Electrica, am implementat deja o serie de politici în domeniul ESG și considerăm că diferența față de standardul optim este una redusă. În ultimii ani, am abordat problemele legate de sustenabilitate și am derulat activități menite să aibă un impact pozitiv asupra mediului și comunităților în care activăm, precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, implementarea tehnologiilor smart grid, promovarea programelor de eficiență energetică pentru consumatori și încurajarea adopției tehnologiilor verzi sau dezvoltarea de parteneriate cu comunitățile locale și diverse organizații pentru a sprijini tranziția către un sistem energetic mai sustenabil. Desigur, mai ales în calitate de companie listată la bursa, unul dintre aspectele asupra căruia ne-am concentrat o atenție deosebită a fost asigurarea unei guvernanțe corporative solide și a transparenței în deciziile și operațiunile Grupului.

Pe lângă inițiativele deja existente, ne propunem să ne aliniem strategiile, politicile și activitatea curentă la paradigma asumată la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să putem contribui la efortul comun de diminuare a efectelor schimbărilor climatice și a inechităților sociale. Alinierea Grupului Electrica la cerințele ESG urmează să fie realizată în patru etape, așa cum vom arata în strategia de sustenabilitate pe care urmează să o facem publică în curând.

Este important de menționat și faptul că, pentru Electrica, sustenabilitatea reprezintă una dintre cele patru valori asumate prin strategia Grupului. Acest lucru înseamnă că depunem în permanență eforturi pentru a integra principiile dezvoltării sustenabile în toate segmentele activității noastre. Mai mult decât atât, ne-am asumat să fim un actor important în procesul de tranziție energetică sustenabilă, pentru clienți, mediu și comunități.

Complementar strategiei corporative și asumând importanța sustenabilității pentru afacerile Grupului, considerăm că dezvoltarea unei strategii de sustenabilitate oferă oportunitatea de a revizui progresul înregistrat până în prezent și de a arunca o privire nouă asupra riscurilor și oportunităților cu care se confruntă activitatea noastră. Aceasta oferă cadrul pentru a revizui, ajusta și concentra activitățile într-o formă autentică, care este unică pentru companie și ne poate diferenția într-o piață volatilă dar, cu siguranță, emergentă.

 

Cum vedeți, din punct de vedere personal, evoluția economică a României în următoarea perioadă?

În perioada următoare, economia României va continua sa fie puternic influențată atât de factori interni, cât și externi. Pe de o parte, implementarea cu succes a Planului Național de Redresare și Reziliență va juca un rol important în redresarea economică și eliminarea diferențelor regionale în ceea ce privește dezvoltarea și competitivitatea. Pe de altă parte, vom avea în continuare oportunități și provocări generate de contextul global, inclusiv de evoluția conflictului de la graniță, impactul schimbărilor climatice și dinamica relațiilor comerciale internaționale.

În pofida acestor provocări, sunt optimist cu privire la evoluția economică a României, bazându-mă pe bunele perspective ale țării noastre și pe alocarea resurselor necesare pentru a profita de oportunități și pentru a depăși impedimentele. România deține un potențial economic semnificativ, în special datorită forței sale de muncă calificate și a poziției sale strategice în Europa. În acest context, fiecare actor economic are o responsabilitate importantă de a contribui la acest efort colectiv de revitalizare a economiei și de a crea oportunități pentru dezvoltarea sustenabilă a societății noastre.

În calitate de companie românească, suntem angajați în demersul de a juca un rol important în susținerea economiei și în promovarea unei dezvoltări durabile și incluzive. În acest sens, vom continua să investim în tehnologie, să accelerăm transformarea digitală a afacerilor și să sprijinim dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.

Vom continua, de asemenea, să colaborăm cu partenerii și colaboratorii noștri pentru a identifica și dezvolta proiecte care să genereze valoare adăugată și să răspundă nevoilor specifice ale pieței românești și regionale. Cred cu tărie că, prin colaborare și prin abordarea problemelor de-a lungul întregului lanț de valoare, putem contribui la construirea unei economii mai robuste și durabile.

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din iunie 2023 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *