Acasă » Electricitate » AIEA a deschis în Kazahstan o Bancă de Uraniu Slab Îmbogățit

AIEA a deschis în Kazahstan o Bancă de Uraniu Slab Îmbogățit

30 august 2017
Electricitate
energynomics

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a deschis, în orașul Oskemen (cunoscut și ca Ust-Kamenogorsk), Banca de Uraniu Slab Îmbogățit din incinta Uzinei Metalurgice Ulba, printr-o ceremonie dublă ce a avut loc la Astana și Oskemen.

Banca, ce va fi folosită drept o sursă de ultimă instanță, poate stoca 90 de tone de uraniu slab îmbogățit ce va putea preveni potențiale crize nucleare provocate de către imposibilitatea unui stat membru al AIEA de a procura sau produce uraniu combustibil pentru reactoarele sale nucleare. Scopul acesteia va fi să descurajeze statele de la urmărirea dezvoltării propriilor capacități de îmbogățire a uraniului, conform Agerpres.

În adresa oficială din deschiderea evenimentului, Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a amintit că data de 29 august este specială atât pentru Kazahstan, cât și pentru lume, fiind data la care Kazahstan a decis închiderea poligonului nuclear de la Semipalatinsk, dată recunoscută din 2009 drept Ziua Internațională împotriva Testelor Nucleare de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

„Prin acordarea AIEA locației pentru Banca USI în Kazahstan, acesta și-a adus contribuția la întărirea politicii de non-proliferare (…) Kazahstan a ales deja să se poziționeze pentru dezarmarea nucleară și pentru securitate nucleară, din acest motiv a aderat la toate tratatele internaționale privitoare la securitate nucleară și a devenit unul dintre fondatorii inițiativei globale împotriva terorismului nuclear „, a adăugat Nursultan Nazarbayev.

Președintele kazah a propus, de asemenea, legalizarea statutului tuturor țărilor de facto nucleare, precum și organizarea unui summit cu toate acestea privitoare la tratatele de non-proliferare și cum pot fi acestea mai bine implementate. Șeful statului kazah a mai arătat și disponibilitate țării sale de a organiza o întâlnire a reprezentanților zonelor libere de arme nucleare de pe mapamond, pentru a continua și amplifica eforturile acestora în lupta non-proliferare.

La rândul său, Yukiya Amano, directorul general al AIEA, și-a arătat aprecierea pentru disponibilitatea Kazahstanului și a Uzinei Metalurgice Ulba arătată prin găzduirea Băncii USI, precum și pentru „generoasele contribuții ce au făcut posibil acest proiect”, amintind că proiectul s-a bazat pe donațiile Norvegiei, Statelor Unite, Kuwaitului, Emiratelor Arabe Unite, Uniunii Europene, precum și din partea Inițiativei împotriva Amenințării Nucleare.

„Utilizarea globală a energiei nucleare pare că va cunoaște o creștere în viitor. Energia nucleară ajută abordarea celor două probleme cu care lumea se confruntă — asigurarea energiei suficiente pentru scopurile economice, în timp ce încercăm să micșorăm efectele schimbărilor climatice. În acest moment sunt 447 reactoare nucleare operaționale, în 30 de țări. Alte 58 sunt în construcție, în mare parte în Asia. În jur de 30 de țări vor să includă energia nucleară în mixul energetic. Sunt sigur că banca va juca un rol important în viitor în asigurarea combustibilului nuclear necesar operării reactoarelor nucleare”, a declarat Yukiya Amano.

Ideea înființării unei bănci de uraniu slab îmbogățit datează din 2006, fiind propusă de către Inițiativa împotriva Amenințării Nucleare și preluată formal de mai multe state membre AIEA în 2010. În urma deciziei Consiliului Guvernatorilor AIEA, ce a consacrat necesitatea acestei bănci, Kazahstan s-a înscris pentru a găzdui banca, fiind singurul stat ce îndeplinea condițiile impuse de AIEA.

Semnarea acordului dintre AIEA și Kazahstan cu privire la construcția băncii a avut loc pe 27 august 2015, iar acordurile dintre AIEA și Rusia, precum și între AIEA și China, cu referire la transportul uraniului pe teritoriul celor două țări, au fost semnate în iunie 2015 și mai 2017, respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *