Acasă » Uncategorized @ro » Agenda summitului liderilor UE prevede cumpărarea comună a gazelor ruseşti

Agenda summitului liderilor UE prevede cumpărarea comună a gazelor ruseşti

5 martie 2015
Uncategorized @ro
energynomics

Liderii UE vor discuta modalitățile optime de a consolida puterea de negociere a blocului, inclusiv cumpararea colectivă de gaze, în cadrul dezbaterilor privind privind Uniunea energetică. Preşedintele reuniunii la nivel înalt, şeful Consiliului European, Donald Tusk a lansat ideea conform căreia țările UE îşi unesc forțele pentru a negocia contracte de gaze cu Gazprom încă de anul trecut. La acea vreme, el era prim-ministrul Poloniei, conform Euractiv.com.

Eficiența energetică nu se regăseşte pe ordinea de zi a reuniunii din 19-20 martie de la Bruxelles, în ciuda cererii Uniunii Energiei ca țările să-i ofere un rol primordial. Energia regenerabilă este menționată, însă numai în contextul tăierii schemelor de sprijin publice care „distorsionează piața”.

CE insistă discutarea problemei aprobării în guverne a tranzacţiilor energetice cu state din afara UE, chestiune ce urmează a fi discutată cu fiecare ţară în parte. Un document al Consiliului European trimis statelor membre, primit şi de EurActiv, stabilește subiectele generale ale conferinţei, ce vor fi susţinute de liderii naționali.

Uniunea Energetică are cinci „puncte”: securitatea energetică, piața internă a energiei, eficiența energetică, schimbările climatice și cercetare și inovare. Toate cele cinci sunt importante, se susţine în proiect. Consiliul European se va concentra însă asupra securității, pieţei interne a energiei și diplomației climatice.

„Ar fi stupid să se discute în Consiliu despre modalitățile de îmbunătățire a securității distribuţiei, fără să se sublinieze importanța eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie”, a declarat Brook Riley, de la Friends of the Earth Europe.

Îndeplinirea criteriilor de eficienţă în Europa ar reduce importurile de gaze cu 40% pe următorii cincisprezece ani, conform unei analize a CE, a adăugat ea. Proiectul comunicării CE, lansat pe 2 martie, solicită reacții naționale faţă de aceste probleme. Reuniunea miniștrilor Mediului și Energiei din UE probabil va stabili, de asemenea, liniile generale ale discuțiilor de la sfârșitul acestei luni.

„Ne bazăm pe miniștrii Energiei pentru a restabili un echilibru în Consiliul pentru Energie”, a spus Riley.

Summitul va fi dominat de Uniunea energetică, proiect lansat săptămâna trecută. Uniunea energetică este răspunsul UE la dependența față de gazul rusesc, problemă scoasă la lumină de criza din Ucraina și când Rusia a oprit distribuţia în 2009, provocând un deficit de gaze în UE. Acesta s-a dezvoltat dincolo de chestiunile legate doar de securitatea aprovizionării, pentru a cuprinde aspecte precum lupta împotriva schimbărilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *