Acasă » Regenerabile » AFM caută soluții urgente pentru reluarea programului prosumatorilor, în urma criticilor pieței și ale Ministerului Mediului

AFM caută soluții urgente pentru reluarea programului prosumatorilor, în urma criticilor pieței și ale Ministerului Mediului

23 decembrie 2021
Eolian
Bogdan Tudorache

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) caută ”soluții rapide și eficiente în vederea soluționării modalității de înscriere a persoanelor fizice”, a comunicat pe Facebook președintele AFM, Lorand Fulop. Aplicația IT a AFM pentru înscrierea prosumatorilor în cadrul programului de subvenționare a micilor proiecte solare pentru autoconsum s-a prăbușit imediat după lansare miercuri, din motive tehnice. Au urmat critici dure din partea principalilor jucători din piață dar și a ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Lorand Fulop a comunicat că instituția are 250 de angajați, iar ”atunci când serviciul IT spune că totul va fi în ordine, eu trebuie să cred” și că demisia sa nu este o soluție, președinții AFM fiind singurii trași la răspundere când lucrurile merg prost.

”Problema e mult mai adâncă decât ce poate rezolva demisia mea… Până la urmă 6 președinți s-au schimbat în 2 ani, dar tot restul a rămas la fel: aplicația, angajații, contractele”, a scris Fulop pe Facebook.

Ulterior, el a precizat că analizează posibilitatea ca toate documentele depuse de instalatori până pe 22 decembrie să fie încărcate pe site, în ianuarie 2022.

”Vă asigurăm că încercăm să identificăm soluții rapide și eficiente în vederea soluționării modalității de înscriere a persoanelor fizice, inclusiv prin luarea în calcul a unor centralizatoare cuprinzând persoanele fizice care au întreprins demersuri conform Ghidului de finanțare, până la data de 22 decembrie.

De asemenea, analizăm o modalitate de a permite încărcarea, în cursul lunii ianuarie, a tuturor documentațiilor depuse la instalatori până la data de 22 decembrie, printr-o procedură care va fi comunicată ulterior”, a mai scris Fulop joi, pe Facebook.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – Patres a cerut autorităților să reia de urgență programul, care s-a închis, la fel ca în urmă cu doi ani, la câteva minute după lansare, din motive tehnice. Ulterior, tot miercuri, s-a încercat, fără succes, o repornire a programului.

”Incredibil, dar adevărat! Ce se întâmplă la Administrația Fondului pentru Mediu, instituția statului care are responsabilitatea să susțină Prosumatorii în România, este inadmisibil. Mult așteptata zi a lansării celei de-a doua sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice s-a lăsat cu suspendarea înscrierilor încă din primele ore. S-a înregistrat chiar un record – suspendarea de două ori într-o zi a înscrierilor, pe nervii și banii cetățenilor care au aplicat, precum și a instalatorilor”, au spus oficialii Patres.

La rândul său, ministrul Mediului a afirmat că ”modul în care Administrația Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea de astăzi a programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil”.

”Nu există nicio scuză pentru felul impardonabil în care s-au derulat lucrurile și nici pentru tratamentul la care au fost supuși astăzi sute de agenți economici și mii de cetățeni. AFM este o instituție aflată în coordonarea MMAP și, în calitate de ministru, am dispus un control asupra derulării acestui program. Scuzele nu sunt suficiente! Am solicitat de asemenea conducerii AFM ca până mâine dimineață să prezinte o soluție în vederea modului în care vor fi depuse și evaluate dosarele pregătite, astfel munca depusă să nu fie irosită”, a precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului (MMAP).

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *