Acasă » Regenerabile » Solar » AFM a decontat 13,5% din cererile de finanțare depuse în programul Casa Verde – Fotovoltaice

AFM a decontat 13,5% din cererile de finanțare depuse în programul Casa Verde – Fotovoltaice

25 iulie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

La trei ani de zile de la lansare, programul Casa Verde – Fotovoltaice al Agenției Fondului pentru Mediu (AFM) a reușit să finanțeze 2.575 de sisteme de panouri fotovoltaice, însumând o valoare a subvenției de circa 50 de milioane de lei. Sunt în curs de decontare alte 3.712 dosare (circa 74 de milioane de lei).

Dincolo de marea întârziere în implementare, programul rămâne marcat de rata mare de respingere a cererilor de finanțare (43,7%) – 12.009 dosare din cele 27.485 depuse au fost respinse în urma analizelor AFM. Situația a condus la 185 de litigii în care AFM este parte; doar 11 au fost soluționate definitiv, 8 în favoarea AFM, 3 în favoarea reclamanților.

La solicitarea PATRES, Agenția Fondului pentru Mediu a prezentat stadiul cererilor de finanțare înregistrate în Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, aprobat prin Ordinul 1287/2018 (Casa Verde – Fotovoltaice).

În aprilie 2021, Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES) a decis să-și extindă activitatea pentru a sprijini actualii și viitorii prosumatori. PATRES are în componență 109 de membri, producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1.800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de euro.

Marele câștig al acestui program, până în prezent, este creșterea vizibilității soluțiilor fotovoltaice în rândul publicului larg. Al doilea beneficiu este crearea unei piețe a instalatorilor de sisteme fotovoltaice. În septembrie 2019, 242 de firme de instalatori din toate județele țării erau validate în cadrul programului AFM.

Autoritățile au anunțat în mai multe rânduri că o nouă sesiune de finanțare a programului Casa Verde – Fotovoltaice urmează a fi lansată, în baza unui Ghid de finanțare și a unor proceduri de evaluare îmbunătățite. Prima formă a programului nu va reuși să cheltuiască mai mult de 300 de milioane de lei din bugetul de 536 de milioane de lei, chiar dacă interesul beneficiarilor este considerabil.

Anunțat în iunie 2018, programul AFM își propunea să finanțeze cu circa 5.000 de euro până la 20.000 de persoane fizice care doresc să își monteze instalații mici de producție a energiei electrice, cu o putere de până la 6 KW fiecare. Pe 5 decembrie 2018 a fost aprobat Ghidul de Finanțare, cu precizarea că vor fi subvenționate sistemele de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp.

Pe 18 ianuarie 2019 a fost organizată prima sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor; procedura a fost extinsă în mai multe rânduri, până în 5 aprilie. Instalatorii validați în cadrul Programului Național Casa Verde Fotovoltaice au semnat contractele de participare în perioada 2-6 septembrie 2019.

Programul a fost lansat pe 6 septembrie 2019, dar pe 10 septembrie înscrierile persoanelor fizice au fost suspendate. Pe 6 noiembrie au fost reluate înscrierile potențialilor beneficiari, proces în urma căruia au fost înregistrate peste 27 de mii de cereri de finanțare.

Din martie 2020 au început să fie comunicate listele cu dosarele acceptate în programul Casa Verde – Fotovoltaice. În cele din urmă, au fost aprobate peste 14 mii de dosare, dar 12 mii au fost respinse. Doar 89% din dosarele aprobate s-au concretizat în contracte de finanțare, iar dintre acestea doar jumătate au ajuns în stadiul în care să existe cereri de decontare depuse la AFM.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *