Acasă » Electricitate » AFEER: Furnizorii sunt obligați să recalculeze şi să rectifice facturi în urma modificărilor legislative

AFEER: Furnizorii sunt obligați să recalculeze şi să rectifice facturi în urma modificărilor legislative

31 martie 2023
Distribuţie
energynomics

Furnizorii sunt obligați să recalculeze şi să rectifice facturi în urma deselor modificări legislative, ceea ce afectează foarte mult încrederea în parteneriatul consumator-furnizor, a afirmat, joi, Laurențiu Urluescu, preşedintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„De vreo doi ani încoace am avut fel de fel de crize, de creşteri mari de prețuri, crize de lichidități, criză energetică. În primul rând, trebuie să menționez poziția ingrată în care au fost puşi furnizorii şi traderii de energie. Furnizorul a fost învinovățit pentru lucruri care sunt în afara controlului său. Furnizorul este obligat să recalculeze şi să rectifice facturi în urma deselor modificări legislative, ceea ce afectează foarte mult încrederea în parteneriatul consumator-furnizor”, a menționat Laurențiu Urluescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, consumatorii nu înțelegeau rectificările de facturi, motiv pentru care lansau acuzații la adresa furnizorilor.

„Am avut mari dificultăți în centrele de relații cu clienții din cauza consumatorilor care nu înțelegeau rectificările de facturi şi aici a fost un workflow destul de mare. Au fost foarte multe acuzații lansate”, a mai spus preşedintele AFEER.

În opinia sa, un alt impact este lipsa reală a consultării publice sau a studiilor de impact înainte de modificarea reglementărilor.

„Astfel, au apărut în reglementări, prevederi neclare şi uneori neaplicabile, ale căror interpretări sunt lăsate la latitudinea fiecărui participant la piață. Asta pentru noi este neplăcut, deoarece există un risc crescut să interpretăm eronat anumite reglementări şi, mai încolo, să fim sancționați pentru aceasta. Iarăşi trebuie să menționez că unele modificări au fost emise în ultimul moment, fără a avea în vedere o perioadă de implementare a respectivelor modificări. Asta, de cele mai multe ori, ne-a dus la imposibilitatea de a implementa schimbările în termenul din lege. Iarăşi, trebuie să menționez că un impact asupra furnizorilor îl reprezintă taxarea excesivă. Taxa pe tranzacționare este 98% din marja brută”, a adăugat Laurențiu Urluescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *