Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Afacerile Petrom scad la trei luni; compania pierde fotoliul de lider al economiei românești

Afacerile Petrom scad la trei luni; compania pierde fotoliul de lider al economiei românești

13 mai 2014
Consumatori
energynomics

Grupul Petrom a anunțat rezultatele financiare neauditate pentru primul trimestru din 2014, și cifrele arată că profitul brut se ridică la 1,472 miliarde de lei, mai mare decât cel din trimestrul patru al anului trecut, când a fost de 1,4 miliarde de lei, dar în scădere raportat la perioada de referință din 2013, când a fost 1,582 miliarde de lei. Afacerile grupului au atins la trei luni valoarea de 5,296 miliarde de lei, mai mici decât cele din trimestrul trei din 2013 (6,035 miliarde de lei) și decât cele din trimestrul întâi al anului trecut (5,789 miliarde de lei).

Producția de hidrocarburi a rămas stabilă

Raportul financiar pune scăderea de 6 % a profitului brut ajustat cu valoarea costului curent de achiziționare (EBIT CCA) pe seama impozitului de 1,5% din valoarea construcțiilor speciale, pe  prețurile mai mici la țiței și pe erodarea marjelor de rafinare, dar gradul de utilizare a echipamentelor de rafinare a avansat.

Proiectele din Explorare și Producție au luat și cea mai mare parte a creșterii de 25% a investițiilor realizate în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă din 2013. OMV Petrom subliniază că producția de hidrocarburi a rămas stabilă, deși producția a crescut ușor în România, iar grupul a început explorările în perimetrul Midia Deep. În ceea ce privește afacerile cu gaze și electricitate, volumul vânzărilor a scăzut.

Pe marginea elementelor financiare detaliate, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a precizat: „Performanța noastră financiară din T1/14 (trimestrul 1 din 2014 – n.r) reflectă povara fiscală mai mare și mediul de piață deteriorat. Cererea scăzută pe piețele de gaze, electricitate și combustibili, împreună cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parțial compensate de inițiativele de excelență operațională și management al costurilor în toate diviziile de activitate.”

Cu privire la extracția de hidrocarburi din Marea Neagră, CEO-ul OMV Petrom spune că  “portofoliul nostru de explorare s-a extins prin asigurarea participării la perimetrul Midia Deep. În parteneriat cu ExxonMobil, ne pregătim pentru următoarea etapă de foraj în perimetrul Neptun Deep, începând cu jumătatea anului, în timp ce platforma de foraj Ocean Endeavour este în curs de pregătire pentru operațiunile din Marea Neagră, iar interpretarea datelor de seismică 3D este în desfășurare”. Grupul își propune să investească în acest an 6 miliarde de lei, dacă există un “cadru favorabil investițiilor”  și „fundamente solide de piață.”

Dacia devine compania cu cea mai mare cifră de afaceri din România

OMV Petrom nu a mai fost în 2013 cea mai mare companie din România, după ce afacerile sale de 18,09 miliarde de lei ( 4,09 miliarde de euro) au fost depășite de cele ale Automobile Dacia SA, care a înregistrat o cifră de afaceri de 18,4 miliarde de lei (4,16 miliarde de euro), menționează Ziarul Financiar. Afacerile producătorului de mașini au crescut cu un fulminant 45% față de 2012, cu o producție de 342.000 de autoturisme, cel mai mare volum de până acum al companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *