Acasă » Electricitate » Aeroporturi Bucureşti – proiecte de eficiență energetică de 14 mil. lei

Aeroporturi Bucureşti – proiecte de eficiență energetică de 14 mil. lei

Compania Națională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) derulează proiecte de eficiență energetică care însumează peste 14 milioane de lei.

Conform sursei citate, sumele vor fi amortizate în doar câțiva ani, din economiile obținute. Noile proiecte de eficiență energetică la CNAB vor genera economii de 4300 MWh/an.

Astfel, pentru Aeroportul Internațional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB) a fost semnat contractul pentru înlocuirea lămpilor de iluminat din terminale, la finalizarea acestuia rezultând o economie anuală de 4.124 MWh, valoarea contractului fiind de circa 246.000 euro (circa 1,218 milioane lei).

Tot pentru acest aeroport a fost recepționată DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenții) pentru modernizarea iluminatului exterior (retrofit cu LED). Astfel, la finalizarea acestui proiect, în valoare de 5,5 milioane lei, economia anuală se va ridica peste 142 MWh.

„Şi la Aeroportul Internațional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu, sunt în derulare lucrările de modernizare şi reabilitare a iluminatului exterior (zona publică şi zona tehnică); la finalizarea acestor lucrări, economia anuală va fi de 40,86 MWh. Valoarea lucrărilor se ridică la 7,5 milioane lei”, se menționează în comunicat.

Potrivit CNAB, aceste proiecte însumează peste 14 milioane de lei, sume care vor fi amortizate în doar câțiva ani din economiile obținute.

„Cea mai importantă investiție în zona eficienței energetice este însă instalarea de panouri fotovoltaice şi racordarea lor la Uzina electrică a AIHCB. Sistemul fotovoltaic va fi dimensionat pentru a se asigura necesarul de energie electrică al AIHCB (34.000 – 43.000 MWh/an). În prezent, este în derulare procedura de achiziție a studiului de fezabilitate, evaluat la 130.000 euro”, se mai spune în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *