Acasă » Petrol și Gaze » AEI: România ar trebui să exploateze gaze de șist, avem nevoie de o strategie și de o informare corectă a cetățenilor

AEI: România ar trebui să exploateze gaze de șist, avem nevoie de o strategie și de o informare corectă a cetățenilor

1 februarie 2022
Explorare și producție
Bogdan Tudorache

Prețul gazelor a crescut până la rentabilitatea exploatării gazelor de șist, iar România are o șansă imensă de a-și crește securitatea energetică și de a reduce prețul la gaze, prin exploatarea gazelor neconvenționale, susține Asociația Energia Inteligentă (AEI), care solicită autorităților demararea unei strategii de explorare a gazelor neconvenționale.

Romania are rezerve dovedite de gaze în on-shore de aproximativ 100 miliarde metri cubi și rezerve de circa 120 miliarde mc în Marea Neagră, conform ANRM, dar și rezerve de gaze de neconvenționale de circa 1.444 miliarde mc, conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

”România consumă anual aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporție de 76% din producția internă. Diferența este importată din Rusia, prin Ungaria și Bulgaria. Chiar în contextual exploatării gazelor din Marea Neagră, luând în considerare politica actuală de ”racordare gratuită” și reconversie a centralelor de pe cărbune pe gaze, România va rămâne dependentă de gazele din import”, susțin oficialii AEI.

”În acest context, al evoluției prețurilor și al discrepanței mari între cere și ofertă, al diminuării securității energetice, apreciem importantă pentru securitatea energetică și socială a României analizarea de către gurvernanți a oportunității exploatării gazelor neconvenționale”.

În anul 2013, la Pungești, județul Vaslui, compania americană Chevron a început explorarea pentru punerea în evidență a gazelor de șist. Explorarea a luat sfârșit în urma unui lobby puternic, de care nu a fost străin nici Gazprom, conform surselor consultate de Energynomics.

”Acțiunea a fost stopată de mișcarea sătenilor din zonă. Crezând că străinii le vor otrăvi apa, locuitorii celui mai sărac județ al țării s-au pus în calea utilajelor companiei de foraj. Ulterior acestui eveniment reprezentanții statului au făcut uitată această resursă a României…ca să nu se mai repete astfel de evenimente. Opoziția la explorarea gazelor de șist s-a bazat pe lipsa de informare a cetățenilor și pe modul în care a fost derulată acțiunea de susținere a forajului de explorare. Explorarea gazelor de șist, ca și explorarea altor resurse trebuie realizată cu respectarea măsurilor specific de protejare a mediului, și nu reprezintă un pericol pentru viața oamenilor din zonă și poate să fie reluată în România mai ales în acest context al penuriei de gaze și al prețurilor mari la gaze. Solicităm autorităților demararea unei strategii de explorare a gazelor neconvenționale cu scopul de a asigura necesarul de gaze în România și regiune și a asigura prețuri decente consumatorilor”, au mai spus oficialii AEI.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *