Acasă » Electricitate » Adrian Dumitriu: Chimcomplex are planuri ambițioase, suntem singurul producător de hidrogen albastru din România

Adrian Dumitriu: Chimcomplex are planuri ambițioase, suntem singurul producător de hidrogen albastru din România

23 iunie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Chimcomplex are planuri foarte ambițioase în ceea ce privește dezvoltarea în segmentul poliolilor, a declarat, pentru Energynomics, Adrian Dumitriu, directorul financiar (CFO) al companiei. ”Suntem un mare consumator energetic și am lansat planuri de asigurare a independenței energetice a companiei. Avem două centrale în cogenerare la Borzești cu randament (abur) de 90%…și extindem aceeași viziune și în Vâlcea… Demarăm în acest an o centrală de cogenerare de 50 MW la Vâlcea și ne-am asumat și această responsabilitate – de a ajuta comunitatea locală din perspectiva resursei termice pentru populație”, a spus el.

”În prezent suntem cel mai mare producător de hidrogen albastru din România, în momentul actual producem peste 5.000 de tone de hidrogen anual. Hidrogenul produs de noi are la bază electroliza apei saline. Din această perspectivă, Chimcomplex produce cel mai eficient energetic hidrogen – la o electroliză cu apă consumul de energie pe un kg de hidrogen este de 60 kW, iar în cazul unei electrolize de apă amestecată cu sare, consumul este de 46 de ori mai mic. Din această perspectivă așteptăm cu nerăbdare să pornească aceste programe de finanțare lansate la nivelul Uniunii Europene”, a spus el, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Avem planuri multe de investiții. Chimcomplex este cu un pas înainte în procesul de decarbonare. Produsele noastre sunt parte din soluția de reducere a emisiilor de CO2. La nivelul UE, 40% din consumul de energie electrică și 36% din emisiile de CO2 sunt generate de sectorul clădirilor. Chimcomplex produce polioli, parte a spumelor poliuretanice care reprezintă cea mai eficientă metodă de izolare a clădirilor. Atât în PNRR, cât și în planurile asemănătoare din Uniunea Europeană vom vedea că acest sector de reabilitare a clădirilor joacă un rol important. Iar produsele noastre sunt cel mai eficient instrument de reabilitare termică. Avem polioli care sunt utilizați în producția de palete pentru turbine eoliene”, a mai spus el.

”Sperăm ca procesul de accesare a fondurilor europene să fie un pic mai rapid – altfel, vor trece oportunitățile pe lângă noi. Cred că ar trebui accelerate procedurile și întreg procesul de acces al acestor fonduri, pentru că, altfel, o să pierdem oportunitățile. Anul trecut am depus în octombrie, pe 10D (componenta Fondului de Modernizare – n.r.) circa cinci proiecte, cu producție de hidrogen și parcuri fotovoltaice – n-am primit încă nici un răspuns. Sper să se schimbe lucrurile”, a adăugat Dumitriu.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *