Acasă » Electricitate » Adrian Borotea: România are nevoie de o legislație îmbunătățită şi predictibilă pentru a atrage investitorii

Adrian Borotea: România are nevoie de o legislație îmbunătățită şi predictibilă pentru a atrage investitorii

15 februarie 2023
Electricitate
energynomics

România trebuie să-și îmbunătățească legislația în domeniul energiei, care trebuie să rămână stabilă pentru a atrage noi investiții, a afirmat, marți, Adrian Borotea, vicepreşedintele Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

El a subliniat că anul trecut au fost cel puțin şapte schimbări legislative în zona de energie, în general şi, în mod special în zona de energie regenerabilă, potrivit Agerpres.

„Toată lumea îşi doreşte o legislație stabilă şi predictibilă. Anul trecut, am avut cel puțin şapte schimbări legislative în zona aceasta de energie în general şi, în mod special, în energie regenerabilă. Atunci, investitorii compară cu ce se întâmplă în celelalte țări şi chiar în celelalte continente. Investitorii deja nu îşi mai pun problema dacă investesc în energie în România sau în Uniunea Europeană sau în America de Sud. Unii dintre ei se gândesc: mai investesc în energie sau merg în infrastructură sau în cine ştie ce comerț cu lucruri? Atunci, pentru a convinge investitorii şi a-i determina să rămână în energie, să rămână în România, trebuie să îmbunătățim legislația, câte un pic, dar să fie predictibil, să nu o mai schimbăm de aşa multe ori”, a menționat Adrian Borotea, la dezbaterea online „Energia eoliană, parte din mixul de energie curată al României”, organizată de Asociația Energia Inteligentă.

El a subliniat că în România este nevoie de mai multe firme specializate în construcția parcurilor eoliane sau solare, dar şi de specialişti în aceste domenii.

„Firmele care sunt în stare să facă de la zero sau dintr-o anumită fază sau numai pentru o anumită fază construcția unui parc eolian sau solar sunt din ce în ce mai puține – şi firmele acestea au din ce în ce mai puțini specialişti pentru că investițiile, o lungă perioadă de timp, au bătut pasul pe loc – şi oportunități în alte țări s-au ivit, probabil cu salarii mai bune – şi atunci mulți dintre specialişti au plecat şi este foarte greu să se întoarcă”, a adăugat Adrian Borotea.

Un comentariu la „Adrian Borotea: România are nevoie de o legislație îmbunătățită şi predictibilă pentru a atrage investitorii”

  1. Marius Iulian Costache

    Domnul Borotea nu face decât să repete ceea ce eu spun, de cel puțin trei luni. Pentru că peste câteva zile se împlinește un an de la începerea războiului în Ucraina, vă reamintesc un lucru foarte importat. Ucraina are un teritoriu imens, deci un potențial pe măsură pentru parcuri eoliene și fotovoltaice. După terminarea conflictului armat, va începe ”războiul” investițiilor în infrastructură energetică, din această parte a Europei. De cel puțin cinci luni am inițiat o campanie de strângere de semnături, în vederea creșterii ”presiunii” asupra guvernanților pentru înlesnirea ”legislativă” a creării de locuri de muncă în domeniul energiei foto-voltaice. Nimeni nu pare interesat și cu atât mai puțin conștient, de faptul că suntem dependenți de energie, în toate aspectele. Societatea civilă și media trebuie să facă presiuni asupra guvernanților. Cred că s-a pierdut un timp foarte prețios, pe care nu-l mai putem recupera. Tot ce putem face de acum încolo, este să muncim mult și serios. Implicați-vă mai mult! Nu vă limitați la simpla informare! Site-ul dumneavoastră este citit doar de foarte puțini oameni, care oricum știu sau bănuiesc importanța energiilor regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *