Acasă » Electricitate » ACUE cere Guvernului să realizeze o platformă cu potențialul de finanțare pentru tranziția energetică

ACUE cere Guvernului să realizeze o platformă cu potențialul de finanțare pentru tranziția energetică

10 noiembrie 2021
Distribuţie
energynomics

În forma adoptată, decizia plafonării prețurilor la energie nu stimulează concurență și politica de achiziție prudențială, a avertizat directorul executiv al ACUE, Daniela Dărăban, în cadrul conferinței “Viitorul utilităților”, organizate de Energynomics. Mai exact, reprezentanta Federației ACUE s-a referit la identificarea și coroborarea tuturor surselor de finanțare care vor susține investițiile necesare tranziției sectorului energetic.

“Măsurile propuse prin programele de finanțare trebuie asumate la nivelul întreg lanțului valoric al sectorului energetic, începând cu autoritățile publice desemnate pentru definirea și gestionarea fondurilor europene nerambursabile, continuând cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, precum și toți actorii din zona de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei”, a spus Daniela Dărăban.

ACUE susține dezvoltarea la nivel guvernamental a unei platforme unice dedicate potențialului de finanțare disponibil pentru sectorul energetic în perioada 2021-2027, cu perspectiva anului 2030, care să cuprindă un catalog al tuturor instrumentelor de sprijin nerambursabil sau al instrumentelor financiare. Acesta ar urma să cuprindă, alături de alte mecanisme de finanțare disponibile pentru România în următorul deceniu, programele gestionate la nivel european, programe operaționale gestionate la nivel național, Mecanismul de Redresare și Reziliență, alte surse de finanțare guvernamentale. “Este fundamentală o abordare strategică și unitară a potențialului de accesare și finanțare a proiectelor de investiții pentru sectorul energetic”, a subliniat Daniela Dărăban.

Conferința „Viitorul utilităților – mai mult, mai ieftin, mai sigur” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: Automatica, CEZ Romania, Eaton Electric, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Schneider Electric, Transelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *