Acasă » Electricitate » Acționarii CEZ au luat decizia de a vinde activele din România, însă nu există un termen limită – Safar

Acționarii CEZ au luat decizia de a vinde activele din România, însă nu există un termen limită – Safar

10 iulie 2019
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Este prea devreme pentru a face speculații pe marginea prețului cu care s-ar putea vinde activele CEZ din România, iar o comparație pentru evaluarea activelor cu subsidiara din Bulgaria n-ar fi corectă, întrucât afacerile din România sunt mult mai profitabile, piața fiind mult mai mare, a declarat, pentru energynomics.ro, Ondrej Safar, country manager și președintele directoratului CEZ România.

El a mai afirmat că piața din România este una din cele mai stabile din regiune și CEZ nu se grăbește să vândă activele profitabile din România. „Acţionarii grupului au votat o nouă strategie, care descrie principalele direcţii de dezvoltare în viitor şi care include renunţarea la activele din România. Acum începem să lucrăm la partea pregătitoare a procesului de vânzare, însă este prea devreme să apreciem ceva despre următorii paşi. Nu ne aflăm sub presiunea timpului să facem acest lucru pe termen scurt”, susține Safar.

Întrebat dacă a început deja negocieri cu vreo firmă interesată de preluarea activelor, Safar a explicat că așteaptă ”oferte interesante şi competitive”. ”Noi suntem fericiţi în România şi vedem România ca pe una dintre cele mai stabile ţări din regiune. Am fost în România, în Bulgaria, în Turcia, am fost implicat şi în câteva proiecte în Polonia… Deşi există percepţia că există numeroase schimbări, încă este un mediu stabil. În orice ţară există schimbări din când în când şi orice investitor va trebui să ţină cont de acest lucru”, a spus Safar.

Întrebat de energynomics.ro care au fost efectele OUG 114 asupra companiei, Safar a spus: ”Nu-mi plac discuțiile despre OUG 114… toată lumea se plânge. A trebuit să facem schimbări, însă datorită măsurilor luate de companie, nu se vede un impact semnificativ… Piața românească este una stabilă”.

În luna februarie a anului trecut, CEZ a semnat un contract pentru a-și vinde activele în Bulgaria companiei locale de energie Inercom, dar autoritatea de reglementare antimonopol a țării a blocat tranzacția cinci luni mai târziu. Tranzacția a fost estimată la 320 de milioane de euro (362 milioane de dolari). După ce vânzarea nu a mai avut loc, utilitatea cehă a intrat în negocieri exclusive pentru a-și vinde activele în Bulgaria către Eurohold.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *