Acasă » Interes general » Accenture: Companiile europene pot câștiga 3.000 mld. USD prin eliminarea deficitului tehnologic

Accenture: Companiile europene pot câștiga 3.000 mld. USD prin eliminarea deficitului tehnologic

25 iulie 2023
Interes general
energynomics

Companiile europene ar putea genera venituri suplimentare de până la 3,2 trilioane de dolari până în 2024 dacă vor reuși să reducă deficitul tehnologic față de companiile din America de Nord, potrivit unui studiu nou realizat de Accenture.

Pentru a elimina deficitul tehnologic, companiile europene ar trebui să adopte o abordare diferită, îmbunătățind experiența în domeniile tehnologiei în consiliile de administrație, accelerând investițiile în cercetare și dezvoltare pentru a urmări noi modele de afaceri și, în același timp, valorificându-și punctele forte în materie de competențe.

Potrivit raportului Accenture „Innovate or Fade”, veniturile suplimentare preconizate pentru companiile europene reprezintă o creștere de până la 12% din venituri în 2023 și de până la 13% în 2024.

Raportul, care include o analiză a experienței  în domeniul tehnologiei în consiliile de administrație a aproape 2.000 dintre cele mai mari companii din lume, a constatat că doar 14,4% dintre membrii consiliilor de administrație ale companiilor europene analizate au experiență în domeniul tehnologiei, față de 21,6% în cazul companiilor din America de Nord, iar 33% dintre companiile europene nu au niciun membru al consiliului de administrație cu experiență în domeniul tehnologiei, comparativ cu doar 19% dintre companiile nord-americane.

Într-un mediu macroeconomic dificil, în care companiile trebuie să se reinventeze continuu pentru a obține o mai mare reziliență și pentru a crește mai rapid, este esențial să existe expertiză tehnologică la nivelul consiliului de administrație.

„Consiliile de administrație și directorii executivi obișnuiau să se gândească mai întâi la strategia de afaceri, și apoi la modul în care tehnologia o poate sprijini. Acum este vital să integreze tehnologia încă de la început, atunci când dezvoltă noi produse, servicii sau modele de afaceri, altfel companiile riscă să piardă miliarde de venituri suplimentare. Să luăm ca exemplu aplicarea inteligenței artificiale generative. Întrebarea cheie pentru conducere este cum integrează această tehnologie pentru a stimula eficiența și creșterea, în mod responsabil – este esențial să aibă expertiza potrivită la cel mai înalt nivel. Îmbunătățirea „coeficientului tehnologic” în sălile de consiliu și în rândul managerilor este esențială pentru a ajuta companiile să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la modul în care tehnologia poate stimula organizația să înainteze. Cunoașterea unor tehnologii precum inteligența artificială, rețelele de ultimă generație, edge computing și digital twins, va fi, de asemenea, esențială pentru reinventarea industrială, pe care multe guverne din Europa o încurajează”, susține Jean-Marc Ollagnier, CEO al Accenture Europa.

În ciuda diferenței de experiență în domeniul tehnologiei la nivelul consiliilor de administrație, raportul a constatat că întreprinderile europene sunt mai concentrate pe perfecționarea personalului în domeniul tehnologiei decât cele americane: 28% dintre respondenți au declarat că au un program tehnologic la nivelul întregii companii, în timp ce doar 18% dintre companiile americane au un astfel de program. Acest lucru poate explica motivul pentru care companiile europene par mai puțin preocupate de lipsa de competențe tehnologice în comparație cu cele din SUA.

Accelerarea cercetării și dezvoltării pentru a asigura creșterea în viitor

Potrivit raportului, companiile europene alocă mai puțin din veniturile lor pentru investiții în cercetare și dezvoltare în comparație cu companiile din America de Nord și Asia-Pacific.

Mai mult, acest decalaj se adâncește: în 2017, companiile europene analizate în cadrul raportului au rămas în urma companiilor din America de Nord cu 70 de puncte de bază în ceea ce privește investițiile în cercetare și dezvoltare ca procent din venituri. Până în 2022, acest decalaj s-a dublat, ajungând la 140 de puncte de referință. Această diferență de investiții se ridica la 147 miliarde de dolari în 2022.

De asemenea, companiile europene depun mai puține brevete legate de inteligența artificială în comparație cu companiile din America de Nord și Asia. Accenture a constatat că doar 60% dintre companiile europene au depus brevete legate de IA, comparativ cu 77% dintre companiile din America de Nord și 89% dintre companiile din Asia-Pacific. Chiar mai puține (34%) au depus brevete în domeniul IA generativă, comparativ cu 60% în America de Nord și 73% în Asia-Pacific.

Potrivit lui Jean-Marc Ollagnier, investițiile în cercetare și dezvoltare tehnologică sunt esențiale pentru a construi o creștere viitoare prin noi produse și servicii și noi modele de afaceri. De exemplu, pentru a implementa modele circulare, companiile pot analiza modul în care tehnologii precum blockchain asigură trasabilitatea componentelor și îmbunătățirea transparenței procesului de reciclare pentru a contribui la asigurarea încrederii pe care consumatorii o așteaptă.

Tehnologia poate juca, de asemenea, un rol esențial în accelerarea cercetării și dezvoltării. Cloud, AI și Quantum pot contribui la accelerarea descoperirii de medicamente în domeniul farmaceutic și la crearea unor materiale mai durabile în domeniul produselor chimice. Suma totală care este investită în cercetare și dezvoltare contează mai puțin. Însă este important ce procent din venituri este alocat, și în special cum sunt utilizate aceste sume.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *